Няма как да познаем подварианта на COVID-19 Пирола, но няма

...
Няма как да познаем подварианта на COVID-19 Пирола, но няма
Коментари Харесай

Вирусолог за подварианта Пирола на Омикрон: Няма повод за драма

Н яма по какъв начин да познаем подварианта на COVID-19 Пирола, само че няма мотив за „ драма “. Той се появи в средата на месец август. Няма нещо друго в клиниката, тя е типична за Омикрон.

Това сподели вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на.

При COVID-19, както и при другите вируси, има по-уязвими групи хора, подсети тя.

Александрова добави, че би трябвало да свикнем с това, че вирусът ще е с нас, а какъв ще бъде сезонният му профил на разпространяване, още не е известно.

" Това, което вълнува учените в този момент е „ дългият Коронавирус “, разясни тя.

" Доста изследвания сочат, че имунизацията против COVID-19 дава в някаква степен отбрана от появяването на „ дълъг Коронавирус “, а има учени, съгласно които тя ще помогне и при към този момент развил се подобен ", добави Александрова.

Тя подсети, че имунизациите понижават риска от тежко боледуване и от гибел.

Експертът разяснява и страничните резултати. По нейни думи РНК имунизациите са посочили висок профил на сигурност, а появилите се реакции могат да бъдат незабавно овладени от експерти.

Към момента в София е потвърден един случай на подварианта Пирола на разновидността Омикрон на COVID-19, демонстрират данните, оповестени в сряда на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Анализирани са 88 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от 14 области на страната в интервала 14 септември – 12 октомври. Пробите са изпратени в Центъра от девет лаборатории.

При всички проби е открит Омикрон и негови подварианти, като при един от пациентите е потвърден BA.2.86 – Пирола, избран от Световната здравна организация като вид под наблюдаване.

Установени са и подварианти, дефинирани от СЗО като такива с нараснал интерес: EG.5 при един случай, EG.5.1 при двама, XBB.1.9.2 при един и XBB.1.5 при един. В допълнение са потвърдени подварианти на EG.x при 11 случая, ХBB.х при 31 случая, а при 46 от пробите са потвърдени други подварианти.

Епидемиолози и вирусолози оповестиха в края на септември, че разпространяването на субварианта Пирола се регистрира в цяла Европа и един от началните му признаци е зачервяване на очите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР