Няма изненада в това, че изборите ще се потретят. Партиите

...
Няма изненада в това, че изборите ще се потретят. Партиите
Коментари Харесай

Защо Слави подкрепи Радев?

Няма изненада в това, че изборите ще се потретят. Партиите на митинга, полупротеста, квазипротеста и така нататък имат заедно полза, доколкото с всеки последващи избори получават късмет да разширят електората си. Все още има гласове на ГЕРБ и на патриотите от остарял вид, които да се преливат, усъвършенстват, запълват. Да не приказваме, че най-голямата партия - на негласуващите, е голямо неожънато поле и за приобщаването му се води яростна борба. И за край, има и кардинален комфорт -  царува успокоение, че служебното държавно управление не служебничи, а има всички заложби да ръководи. Вече няма човек, който невротично да подскача от мисълта, че наложително би трябвало да има ново държавно управление, тъй като другояче " няма страна ". Има.  

Слави Трифонов обаче направи нещо доста по-важно - разгласи, че " ИТН " Румен Радев за президент. Специално в това - не сгреши. В момента издигането на президент против Радев е неспособност, в която всеки претендент ще наподобява като Цецка Цачева. И има почти същите шансове. Особено прелестно е да си напомним, че точно от президентските избори през 2016-та стартира грандиозният неуспех на ГЕРБ с нелепата им кандидатура за " майка на нацията ". Тъкмо тази безсмислица задейства каскадата от неточности, които смъкнаха Борисов от това, което в демократична страна се назовава министерски стол, а в властническа - трон.  

Но за какво Слави реши да поддържа Радев?

" ИТН " по всяка възможност към този момент се е отказала да ръководи дружно с " Демократична България " и партията със комплицирано название, която за улеснение може да назоваваме Мая Манолова и другите трима. Тошко Йорданов към този момент да ги джендъросва, а нещата към този момент наподобяват като " несъвместими разлики ". За " ИТН " настъпи една голяма изненада - по всяка възможност упованията вътре в партията са били за една четиригодишна и безпроблемна съпротива, която да натрупа авторитет в това, което Трифонов и компания умеят - рецензия и напън. Затова и отводът им да ръководят толкоз скоро е законосъобразен. При поддръжка за Радев обаче те трасират малко по-дългосрочна вероятност, отвън напреженията, за които не са подготвени. Тази вероятност е - изчакване за възможната поява на нов парламентарен индивид към президента и най-накрая по-мощна коалиция с него, вместо нерешимите ребуси и спорове, които пораждат сега с партиите на митинга.  

Втората причина е по-проста: утвърждението към президента е в най-високите си равнища и позоваването на неговия авторитет елементарно може да прелее про-Радев гласове към " ИТН ", доколкото не е несъмнено, че Българска социалистическа партия са единствените, които капитализират доверието към президента; това доверие неведнъж надвишава резултатите на социалистите по този начин или другояче и, макар че Радев беше повдигнат от тях, от дълго време участва по-скоро като надпартиен политик.

Между първите и вторите избори вотът за Трифонов се усили доста, макар че още тогава в " ИТН " лъсна сериозна неубедителност. Не е несъмнено дали сегашните настъпани мотики с Николай Василев и Петър Илиев няма да се окажат не доста впечатляващи при възможни избори - и партията да продължи да усилва резултата си поради поддръжката към Радев. 

Третата причина е най-проста: Трифонов, както и Борисов, мъчно ще може да преглъща загуби, по тази причина и избира да не инкасира първата сигурна. И до момента в който е ясно, че множеството партии или няма да излъчат претендент за президент, или ще го създадат с чувството за служебна загуба, то този въпрос виси с най-голяма мощ пред ГЕРБ. Кой ще бъде техният противник на Радев за президентските избори?

Няма да е Цецка Цачева. В ГЕРБ не са толкоз глупави, с цел да позволен същите неточност и да не преценяват, че наример доста по-големи шансове има различен. Цвета Караянчева. 

Автор: Райко Байчев

п.п. Има и четвърта причина - Трифонов да желае да спъне Радев с по този начин заявената поддръжка поради натрупващия се негативизъм към Има Такъв Народ. И това ще е разумно, в случай че всичко протичащо се е просто реализация на следващия план, който да задържи на власт статуквото от 2 десетилетия насам във властта! Автор: Ивайло Ачев

Още от АКТУАЛНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР