Няма измъкване от сметките за парно - дори ако сме

...
Няма измъкване от сметките за парно - дори ако сме
Коментари Харесай

И Евросъдът не спаси абонатите със свалени радиатори

Няма изплъзване от сметките за парно - даже в случай че сме си откачили радиаторите в жилището, изискуем такса "сградна апаратура " за топлината по общите тръби. Това е заключението на Съда на Европейски Съюз (СЕС), който се произнесе по питане на български съдилища по какъв начин да ползват европейското право, написа в. „ Сега “.

Спорът за такса "сградна апаратура ", която от години тормози клиентите на топлофикациите в България, стигна до Страсбург през 2017 година Тогава районните съдилища в София и Асеновград насочиха питане до Евросъда поради каузи, по които би трябвало да се произнесат. Конкретните проблеми са искове, заведени от „ ЕВН България Топлофикация " и "Топлофикация София " против техни клиенти, които отхвърлят да заплащат за отопление на общите елементи на постройката, откакто са се отказали от парно в своите жилища. Вече има и много каузи, заведени от недоволни клиенти от цяла България против топлофикации по същия проблем, както и групови искове, заведени от "Сдружение за правна помощ на потребителите " против практиката на "Топлофикация София " и на "ЕВН България Топлофикация " да начисляват сметки за нежелана сила.

Дори с изключени радиатори топлофикациите законно ви желаят пари, е позицията на Съда на Европейски Съюз, изразена от генералния юрист на Съд на Европейския съюз Хенрик Сауменсгор Юи (Дания). Заключението на Евросъда е, че услугата не може да се счита за натрапена, тъй като свързването на постройките с мрежата за централно отопление става по единодушие на две трети от притежателите, което ангажира всички жители. Някои могат да откажат отопление в своите парцели, само че това не ги освобождава от разноски за общите елементи, поради които също се изразходва топлинна сила.

От "присъдата " на Съд на Европейския съюз следва, че нулеви сметки са вероятни единствено в случай че цялата постройка се откаже от централното парно. За задачата обаче най-малко две трети от притежателите на парцели би трябвало да решат, че желаят "развод " с топлофикацията, и топлоснабдяването да бъде изключено за целия блок.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР