Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига

...
Няма икономика, която да се радва на растеж, да вдига
Коментари Харесай

Петков: Вярвам, че България е способна да бъде лидер в тази посока

Няма стопанска система, която да се радва на напредък, да подвига стандарта на живот, в случай че няма връзка сред университетите и бизнеса. Това съобщи министър председателят Кирил Петков, който откри форума "Сътрудничеството сред университетите на бъдещето и частния бранш ", който се организира през днешния ден в Дома на Европа в София, предава Българска телеграфна агенция.

По думите на премиера, нововъведенията са изобретения, които могат да се приложат в живота посредством бизнеса. И тук е ролята на бизнесмените. Ако няма изобретения и положително обучение, няма по какъв начин да има нововъведения. Но в случай че няма връзка сред бизнеса и университетите, отново няма опция да има нововъведения, уточни министър-председателят. Тогава, съгласно него, изобретенията остават "едни хубави научни писания ", които могат да стоят с години по рафтовете. Магията е по какъв начин да създадем връзката сред нововъведенията и бизнеса; има два метода, сподели министър председателят. Единият е бизнесите да наблюдават какви са изобретенията, които се случват в университетите, и когато си харесат нещо, да стартират да го развиват. Това е обичайният метод, който малко наподобява на лотария, сподели Петков.



Другият метод, който е по-приложим, е бизнесът да отива с действителни проблеми при университетите, и тогава самите учени да вършат своите изобретения, решавайки тези действителни проблеми, уточни министър председателят. Тогава, съгласно него, тази връзка е доста по-адекватна да даде крайните резултати. Ето за какво би трябвало още през цялото време бизнесът да бъде част от академичната общественост, както и академичната общественост да продължава да работи с бизнеса в една непрекъсната взаимовръзка, като се стреми да взема решение действителни проблеми, уточни министър-председателят. По този метод всички гении и запаси ще се концентрират където е най-възможно тези нововъведения да се случат.



Другото нещо е, че равнището на нововъведенията също зависи от това какъв брой е развъртян бизнесът и какъв брой той колаборира един с различен, сподели Петков. Едновременно с това, тласъкът на бизнеса е явен - в случай че има положителни нововъведения, има по-голяма облага. Но учените би трябвало да знаят, че в случай че създадат в действителност положително откритие на международно равнище, те могат да го осъществят в България. И по този метод резервираме човешкия капитал тук. Вярвам, че България е способна да бъде водач в тази посока, означи министър-председателят. Той изрази вяра в скоро време държавното управление да бъде тъкмо тази платформа, която да среща двата интереса, с цел да прогресира България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР