Няма и 24 часа, след като от ПП-ДБ обвиниха управленския

...
Няма и 24 часа, след като от ПП-ДБ обвиниха управленския
Коментари Харесай

ГЕРБ не само форсира избор за БНБ в комбина с ДПС и Възраждане. Има и кандидат - Димитър Радев

Няма и 24 часа, откакто от ПП-ДБ упрекнаха управническия си сътрудник ГЕРБ-СДС в с опозиционните партии Движение за права и свободи и " Възраждане " за замяна на ръководителите на Българската национална банка и Сметната палата, събитията в пленарната зала се развиха тъкмо съгласно споделените ден по-рано съмнения. След като в четвъртък следобяд комисията по бюджет и финанси " по неотложност " одобри да стартира процедура по кадруване в държавната одитна институция и централната банка - със съкратени периоди за номинации и макар митинга на ПП-ДБ - тематиката беше вкараната в пленарната зала. А с гласовете на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи и " Възраждане ", както и с гласове от Българска социалистическа партия, процедурите за номинации на хора за двата основни поста бяха признати. С това 7-дневните периоди за показване на кандидатури стартират да текат.

А ГЕРБ-СДС към този момент има и претендент за Българска народна банка - това е актуалният гуверньор Димитър Радев.

ПП-ДБ не участваха на пленарното съвещание - като акт на протест. Дадоха и конференция, отпред с водачите си Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, в която поради държанието на ГЕРБ-СДС. Преди това, че желаят цялата власт и се усъмни, че ще се съблюдават " джентълменските " сделки, постигнали преди избора на държавното управление - измежду които е и ротация на министър председателите след 9 месеца. Тезата на ПП-ДБ е, че връзката би трябвало да включва и попълването на регулаторните и други държавни органи, чиито мандати са от дълго време изтекли - включително и Българска народна банка, Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията и други

Идеята за съвещания при номинации на хора за разнообразни институции беше да се образува така наречен " номинационен ръб ", който да разисква имена и ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да взимат дружно решенията.

В последна сметка разпоредбите за започване на процедура по желание и на ръководител на палатата, и за гуверньор на Българска народна банка са факт.

Бойко Борисов заяви, че партията му има намерение да номинира актуалният началник на централната банка Димитър Радев. Неговият мандат изтече още през 2021 година Той зае поста през 2015 година, по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава поддръжка имаше и от десницата, наричаща се тогава " Реформаторски блок ". ПП-ДБ не са оповестили евентуален претендент - депутатът от Политическа партия Искрен Арабаджиев сподели, че 7-дневният период за номинации е прекомерно къс, а от партията обмисляли да предложат за поста човек от чужбина.

Имена за нов титуляр отпред на Сметната палата към момента няма. В деня, в който от ГЕРБ-СДС, с поддръжка от Движение за права и свободи и " Възраждане " форсираха започването на процедура за избор, Конституционният съд разгласи за нелегално уволнението на Цветан Цветков от поста в края на 48-ото Народно заседание. Въпросното уволняване беше дело точно на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, като поддръжка тогава пристигна и от Българска социалистическа партия, и от " Български Възход " - партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, която на изборите през април остана отвън Народното събрание. По закон Цветков няма право да повтори мандата си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР