Няма грипни вируси в България, както е в Европа. Това

...
Няма грипни вируси в България, както е в Европа. Това
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма грипни вируси в България, както е в Европа

" Няма грипни вируси в България, както е в Европа ". Това сподели шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев по време на осведомителна акция, съобщи БГНЕС.
" В момента има случаи на инфекции от кашлица и раздразнение в гърлото с хрема. Това са вирусни болести, които не предизвикват грип. До края на месеца може да чакаме първите случаи на грипа. За взрив може да се чака в края на тази или началото на идната година. Препоръката е да не се стартира лечение на грипа с антибиотици. До тях да се прибягва едвам след 5-6 ден, когато се вижда, че няма отшумяване на настинката. ", добави още той.
От идната година всички възрастни хора ще могат да се имунизират против грип, добави основният държавен контрольор доктор Ангел Кунчев.
За ваксинирането на пенсионерите са обезпечени от страната 2 млн. лв. за ваксини. Към този миг няма информация дали всички пенсионери в България ще се имунизират. Очакванията на Кунчев са минимум 10-15% от тази възрастова група да си сложат 4 валентната ваксина, която значително съответствува с вирусния вариант.
Острата вирусна зараза визира 500 000 смъртни случая всяка година по света, регистрира доктор Скендер Скала, началник на офиса на Световната здравна организация в България. Затова, от 2013 година се организира дейна осведомителна акция. Като за начало на грипния сезон се счита месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е инфектираните да се движат с марля и да си стоят у дома.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР