Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той

...
Няма грешка в начина на изчисляване на партийните субсидии. Той
Коментари Харесай

Стоянова: Няма грешка в субсидиите за партиите, разпределят се така от години

Няма неточност в метода на пресмятане на партийните дотации. Той е закономерен и не е променян от 2001 година насам, съобщи шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), представена от Mediapool.
В четвъртък депутатите от комисията, в това число от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, единомислещо утвърдиха законови промени, с които партиите с право на пари от бюджета ще получават по тъкмо 11 лв. за получен автентичен глас на последните избори.
Дни преди изборите " Шоуто на Слави " разкри, че през 2018 година партиите са получили не по 11 лв. за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лв.. Оказа се, че това е поради преразпределение на суми от партии, които са получили гласове, само че нямат право на дотация.
Финансовият министър Владислав Горанов оправда по-високите дотации с " несъвършенство в законодателството ".
Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в началото се опита да неглижира тематиката за партийните дотации, обяснявайки пред Actualno.com, че " днес най-важното са заводите и работната ръка ". После обаче в присъщ жанр си промени мнението, като дружно с Горанов дадоха обещание, че партиите ще върнат надвзетите дотации. 
Менда Стоянова изясни, че има " неясноти в законите, които подвеждат някои хора да настояват, че има непозволено установяване на дотациите ". " Прокуратурата ще се произнесе дали има непозволено установяване, само че съгласно мен законът е спазен. Начинът, по който се разпределят дотациите е бил еднакъв от 2001 година насам ", сподели Стоянова.
Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи объркването във формулата за пресмятане на парите идва от ръководството на Национална движение „Симеон Втори", защото царската партия влезе във властта с " два дребни мандатоносителя ", които е трябвало да получат цялата дотация на Национална движение „Симеон Втори". За това тогава законът бил изменен отчасти.
Менда Стоянова не смята, че е нужна проверка на партийните финанси от 2001 година насам, тъй като това ще докара до безпорядък. За това и обединенията ще връщат надвзети пари от бюджета за интервала от 2016 година до момента. Очаква се те да би трябвало да възстановят 14.5 млн. лв.. В прессъобщението на държавното управление от понеделник беше посочена по-голяма сума - 18.6 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР