Няма голяма драма в бюджета. Не е необходимо да светваме

...
Няма голяма драма в бюджета. Не е необходимо да светваме
Коментари Харесай

Петър Ганев: Време е за преизчисляване на пенсиите

Няма огромна драма в бюджета. Не е належащо да светваме алената лампа за тежка обстановка в бюджета. Това мнение изрази пред БНР Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система. Той даде своя прочит на оповестеното от финансовия министър.

Бюджетът е плануван с към 5 милиарда лв. минус и това, което Василев споделя е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус, разясни икономистът.

Към месец май приходите към момента стоят добре. Най-добре се показва подоходното облагане – плоският налог се показва извънредно добре, защото е невисок налог и всички заплащат по малко, разясни Петър Ганев. По думите му, самодейността на Национална агенция за приходите да търси касови наличия и да бъде дейна сме я виждали и в предходни години.

Може би сме доближили момента, в който би трябвало да се случи преизчисляване на пенсиите, разяснява Петър Ганев.

„ Вече повече от половин година с тези, малко или доста променихме пенсионния модел, само че не посредством налагане на нова визия, а посредством ежемесечно разпределяне на спомагателни 50 лв., които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният метод. Тоест той е безценен, а резултатът не е ориентиран към тези, които имат най-голяма потребност и малко се разпилява, само че пък и хората привикнаха. Много мъчно можеш да ги вземеш тези 50 лв. и да кажеш – ами, те бяха единствено тъй като беше рецесия. “
 Петър Ганев: Ако Слави Трифонов сформира държавно управление, на практика 240 депутати могат да го поддържат (ВИДЕО) Петър Ганев: Ако Слави Трифонов сформира държавно управление, на практика 240 депутати могат да го поддържат (ВИДЕО)
Правителство ще има, защото действително погледно, тези партии, които стачкуваха и бяха твърдо против ръководещото болшинство, в действителност и...

Моделът за унищожаване на 50-те лв. минава през по-сериозна смяна в пенсиите и отчитане на новата действителност, счита Ганев.

Концесионните такси на фона на другите доходи – Данък добавена стойност, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, не играят трагична роля в бюджета, означи още икономистът. Според Ганев това е „ тежка тематика за естествен кабинет, който може да я развива в продължение на години “.

„ От бюджетна позиция, даже да имаме удвояване на приходите там, тази смяна ще бъде по-малка от нормалната годишна смяна в приходите от Данък добавена стойност. Има други, доста по-големи приходоизточници. Да, тази тематика е забавна, само че тя е по-скоро забавна като политика – какво би трябвало да бъде концесионното заплащане в една или друга сфера, а от бюджетна позиция концесионните доходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три. “

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР