Няма гаранция, че Европейският съюз ще успее бързо да се

...
Няма гаранция, че Европейският съюз ще успее бързо да се
Коментари Харесай

Борел не дава гаранции, че ще има споразумение за ембарго върху руския петрол

Няма гаранция, че Европейският съюз ще успее бързо да се споразумее за нов набор от наказания против Русия, защото дребна група страни, водени от Унгария, се опълчват на петролното ембарго. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, представен от Асошиейтед прес.

Европейската комисия предложи на 4 май шести пакет от наказания поради нашествието на Русия в Украйна, която включва възбрана за вноса на нефт от Русия. Някои страни, като Унгария, Чехия и Словакия, които са мощно подвластни от съветския нефт, желаят да бъдат изключени от ембаргото за избрани периоди. България също има резервации, пишат от изданието.

„ Ще създадем всичко по нашите сили, с цел да отблокираме обстановката. Не мога да подсигурявам, че това ще се случи, защото позициите на страните по тематиката са много безапелационни “, разяснява той.

Борел съобщи, че някои страни членки са изправени пред повече усложнения, защото са по-зависими от съветските тръбопроводи и нямат изход на море.

„ Целият съюз е пленник на една страна членка “, сподели литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис. Той съобщи, че страни като Унгария са получили предложение за поетапно прекъсване на вноса на съветски нефт до 31 декември 2024 година, като по думите му „ всички са очаквали, че това ще бъде задоволително “.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР