Няма фактори, поради които цената на горивата да доближат 4

...
Няма фактори, поради които цената на горивата да доближат 4
Коментари Харесай

Бенчев: Към момента няма фактори, поради които цената на горивата да доближи 4 лв. за литър

Няма фактори, заради които цената на горивата да приближат 4 лева за литър, при каквато и да е обстановка. Това съобщи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Ако цените тръгнат надолу, това ще се отрази и на колонките, само че към сегашния миг няма подобен тренд, сподели още той в студиото на „ Здравей, България”.



По думите му се чака в идващите 4-5 месеца цената да бъде постоянна. Очакваме даже по-късно да няма огромно повишаване, само че да се надяваме, че до тогава и рецесията в Украйна ще получи някакво решение, добави Светослав Бенчев.

Цените на горивата потеглиха леко надолу през последните дни, само че през днешния ден още веднъж барелът за „ Брент” е на 108 $. Тези 120 $, които видяхме около рецесията в Украйна, по този начин и не се отразиха на цените в България. Т.е. ние не можем да свалим цена, която не сме качили, означи още Светослав Бенчев.

В Румъния цените на дизела доближиха до към 3,70, а в Гърция бензинът беше към 4,20 лева за литър, добави той.

Когато погледнем цените на едро, без налози и такси, по информации на Европейска комисия, се оказва, че те са много ниски. Българските са едни от най-ниските, а постоянно и най-ниските. В Европа всички рафинерии отговаряме на едни и същи условия. Няма по какъв начин разликата да бъде доста огромна, счита Бенчев. Според него, в случай че се сравнят индустриалните цени в Европейски Съюз, както и тези с налози и такси, „ ние сме на чудесни равнища по отношение на обстановката сега в Европа и на Балканите”. И в Румъния, и в Гърция цените са по-високи, регистрира специалистът.

Ако няма наказания за съветския нефт – цените му ще се стабилизират до сегашните равнища. Ако има – те сигурно ще се покачат, заключи Светослав Бенчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР