Няма фактори, които да говорят за понижаване цените на горивата.

...
Няма фактори, които да говорят за понижаване цените на горивата.
Коментари Харесай

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация: След 2-3 месеца цените на горивата отново ще тръгнат нагоре

Няма фактори, които да приказват за намаление цените на горивата. Това, което следим сега е задържане на цените на суровия нефт, защото американците освободиха стратегическите си ресурси, само че това е един кратковременен резултат. Ще продължи 2-3 месеца и цените още веднъж ще тръгнат нагоре, защото търсенето е по-голямо от предлагането.

Това съобщи в " Тази заран " по bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Има риск 20% - това е съветският експорт на нефт за света да изчезне. Най-важното, с цел да не забележим някакви шокове, е да няма ембарго върху съветския нефт ", добави той.

Бенчев добави, че България е в топ 3 в Европа на страните без такси за цените на горивата, както и че сме и в топ 3 в Европа по най-ниска цена на горивата. " Ако преди известно време хората пълнеха половин или един контейнер по бензиностанциите, в този момент пълнят за избрана сума.

Това са 20, 30, 50 лева, което като количества е доста по-малко, тъй като цената е по-висока. И ние като търговци нямаме никакъв интерес цените да бъдат високи, тъй като това понижава потреблението. Но няма какво да се направи в тази обстановка ", съобщи още той.

Отново в " Тази заран " Димитър Хаджидимитров - зам.- ръководител на Асоциацията на българските търговци- вносители и превозвачи на горива " съобщи: " Това е върха на всички върха за цената на дизела ". Цената е такава тъй като фирмите задържаха 3 седмици надценките които трябваше да създадат.

Това че дълго успяхме да задържим цената беше за сметка на фирмите. В момента фирмите няма по какъв начин да устоят на дребни надценки. Ценообразуването се прави на 10-дневен интервал. Ако сметнем от 10 дни насам, цената не е паднала с 10 $, а действително е паднала с 1 $. Няма по какъв начин толкоз бързо да се отрази цената на колонката.

Имаме отлив сега на клиенти. Хората стопираха да пътуват, може би изчакват празниците с цел да спестят някакви пари. В момента няма компания която желае да продава скъпо и да си губи клиентите. В момента цената на дизела е 2,92лв на едро с Данък добавена стойност, направете си сметка. Големите компании продават на 3.10 лева – това са 18-19 стотинки.

В рамките на 1 седмица цените на едро спаднаха с 3-4 стотинки за България. Днес имаше леко нарастване тъй като се подвигнаха и интернационалните цени. Не може да се каже твърда стойност цената. Ако това се задържи до края на празниците надали ще има цени надолу.

Пределна цена ще стане в случай че се случи нещо изключ изключително на международните пазари. Примерно, в случай че стане 150 $ барела, ще виждаме цени на дизела 3,50 – 3,60 лева най евентуално тогава и страната би трябвало да се намеси. В момента единствено се пускат клюки – дали Данък добавена стойност да се понижи, дали биокомпонентите да се махат...

Държавата може да се намеси с понижаване на Данък добавена стойност и унищожаване на биокомпонентите. Ако се отстранен биокомпонентите горивото ще падне с 12 стотинки. Но в случай че това се случи производители на такива бикомпоненти ще страдат. Ако понижим ДДС-то с 5%, това са 10 стотинки надолу.

Доста сътрудници освободиха към този момент личен състав, минаха на самообслужване. Нощно време някои от обектите затварят. Това съгласно мен е краткотрайно, до момента в който се контролират нещата. Всеки чака края на войната. И сега има доста аргументи цените да тръгнат надолу – в Съединени американски щати изкараха от запаса, в Китай стопираха да купуват толкоз доста. Логиката цените да вървят надолу е огромна само че ситуацията в Украйна ни довежда до тук.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР