Няма достатъчно доказателства за опасните Е-та в храните, за които

...
Няма достатъчно доказателства за опасните Е-та в храните, за които
Коментари Харесай

БАН се разграничи от доклада на свой учен за опасните добавки в храните

Няма задоволително доказателства за рисковите Е-та в храните, за които заяви доцент доктор Георги Милошев преди дни, считат от Българска академия на науките.

Българската академия на науките (БАН) и Институтът по молекулярна биология “Акад. Румен Цанев ” (ИМБ) към академията са се разграничили от изказванията на доцент Георги Милошев за съществуването на рискови добавки и оцветители в храните, които повреждат човешката ДНК.

Според известие на уеб страницата на Българска академия на науките заключенията на Милошев са “негово персонално мнение ” и не могат да се одобряват като мнение на Института по молекулярна биология. От института прибавят, че не са били осведомени за желанието на Милошев да показа обществено данните си, както и че те не са били обсъждани на теоретичен съвет, каквато е естествената процедура.

Миналия вторник на специфична конференция, базирайки се на проучване Милошев разгласи, че влагани в храните овкусители, оцветители и консерванти (означени върху опаковките с буквата Е и подобаващ номер) повреждат човешката ДНК и могат да провокират онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от в този момент позволената.

Той е изследвал 12 от така наречен Е-та, като съгласно него 11 от тях оказват въздействие върху ДНК. Според Милошев извънредно рискови са шест субстанции – оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР, употребен във фармацевтичната индустрия.

Милошев обърна внимание, че се надвишават неведнъж разрешените концентрации на тези субстанции в храните, само че и даже “с ниска централизация, провокират увреждане ”.

След като е била известена за резултатите от проучването, Европейския организация по сигурност на храните (EFSA) е дала отговор, че в изследването на лабораторията “има някои недостатъци и ограничавания ”.

“Направените изказвания за резултатите върху човешкото здраве на изследваните от доцент Милошев хранителни добавки съставляват негово персонално мнение и не могат да се поясняват или одобряват като публична позиция на Института по молекулярна биология. Проведената конференция е персонална самодейност на доцент Милошев, извършена без знанието на управлението и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на Научен съвет и доцент Милошев не е оторизиран да показва позиция от името на Института и/или Българска академия на науките ”, гласи известието.

“Считаме, че с цел да бъдат разпространявани и признати в общественото пространство сходни проучвания, касаещи социалнозначими проблеми, с ангажирането на законодателни или регулаторни органи, се изисква доста по-задълбочен теоретичен метод с потребление на голям брой разнообразни, допълващи се пробни способи, разнообразни тестови системи и без значение удостоверение на резултатите и изводите от тях. ”, се споделя още в известието, което е подписано с дата 23 юли 2015 година от шефа на института доцент Ива Угринова, два дни след конференцията на Милошев.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР