Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия

...
Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия
Коментари Харесай

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават, във вторник и пред Министерски съвет

„ Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия “, това декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие и желаят оставката на министър Кирил Вътев поради несправяне с политиката в бранша и умишленото опълчване на сектора.


Инициативният комитет за избавяне на българското земеделие сплотява 26 браншови организации в бранш Земеделие, измежду които Съюз на говедовъдите в България, Асоциация на земеделските производители в България, Национален съюз на градинарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Българска оризова асоциация, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциацията на овощарите в България, Национален браншови пчеларски съюз и доста други браншови структури. В огромната си част това са организации, които са с над 20-годишна история, дейностите и решенията им са обществени, заемат дейна позиция и вземат участие в комитети и работни групи, както във времето преди, по този начин и след присъединението на България към Европейски Съюз.

От страна на организациите са показани стотици позиции и мнения по значимите за бранша диспути и документи, а стопанствата, показани в тях, обезпечават работа на 300 хиляди служащи в селските региони. Организациите в Инициативния комитет създават 80 % от млякото, 90 % от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

Всички 26 браншови организации, обединени в Инициативния комитет, упорстват за повече бистрота и ясна политика в бранш Земеделие.

Крайно време е да се разяснява така наречен Българска земеделска камара. Това е организация, записана преди няколко месеца, директно преди Кирил Вътев да стане министър на земеделието и храните. Това е организация, която даже няма уебсайт и обществена информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са задачите и кой я съставлява? Това е организация, която показва пред КОПА КОДЖЕКА погрешна информация, като да вземем за пример, че в нея членува Националния съюз на земеделските кооперации, единствено с цел да бъдат признати в тази организация. Националният съюз на земеделските кооперации в България изрично се разграничава от БАК и декларира присъединяване си в Инициативния комитет.

„ Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) бе включен в БАК без нашето единодушие и все още попада като член по право в УС “, разяснява Николай Момчилов, ръководител на НСЗКБ. „ По мое мнение това е било належащо за БАК да бъде призната в КОПА КОДЖЕКА, защото НСЗКБ е единствената организация, сплотяваща кооперациите у нас. Нашите членове са стотици аграрни кооперации с над 60 хиляди членкооператори, работещи в областта на зърнопроизводството и отглеждането на животни. “, посочи Момчилов. „ До момента НСЗКБ не е издирван за срещите, които са провеждани от БАК. Не бяхме позволени и до диалози на една маса в Министерски съвет. Това демонстрира, че се вършат специфични сделки сред страните “, сподели още Николай Момчилов, ръководител на НСЗКБ.

Инициативният комитет не приема метода да се афишират за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им опълчване с всички останали браншови организации води само до разцепление на бранша, от което губят всички аграрни производители.

„ Имам въпрос към господин Кирил Вътев. Как през септември, когато подписахме Меморандума, всички 25 организации, бяхме законни, а в този момент 4 месеца по-късно към този момент не сме? Аз знам отговора! Защото отказахме да сме послушни, да бъдем лъгани и да заблуждаваме редовите аграрни производители! “, разяснява Венцислав Върбанов, ръководител на УС на Асоциация на земеделските производители в България.

Протестите за избавяне на българското земеделие не престават от 12.02.2024 година по места в цялата страна, а на 13.02.2024 година ще се организира огромен митинг пред Министерски съвет в София поради изцяло несправяне с политиката в бранша на сегашния министър Кирил Вътев и умишленото опълчване на сектора.

От 12.02.2024 година митинги ще се проведат на пътя Елхово-Лесово, на интернационалния път Плевен-Оряхово, на Петолъчката, на пътя Варна-Бургас на изхода на Варна, край Долни Богров, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден-Екзохи, на Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина, Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата, Гюешево и други.

Инициативният комитет приканва всички аграрни производители, които не са съгласни с прилаганата политика в бранша, да се причислят към нас!

Инициативният комитет показва своята позиция в специфична ДЕКЛАРАЦИЯ по значимите тематики за спор в бранша и за незабавните ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати за избавяне на българското земеделие.

/БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР