Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или

...
Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или
Коментари Харесай

Как прекаралите COVID-19 да освежат имунитета си? Говори доц...

Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина работи по-добре или по-бързо, съобщи основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите би трябвало да се имунизират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се имунизират с РНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе тъкмо ролята на бустерно ободряване на имунитета, тъй като се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е доста под напрежение и много бързо стартира спад на антителата.

Няма организъм, който да не може да бъде инфектиран с вирус, само че е извънредно значимо каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкоз по-бързо става заразяването и толкоз по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са основни. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и местен имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат значимо значение. Това обаче зависи от положението на всеки организъм, а хората в положително здраве ще бъдат доста по-защитени. Това е и едно от вероятните пояснения за какво при " Делта " разновидността, засягащ младежите, смъртостта е относително по-ниска. Това обаче към момента не е доказано, чака се отчет с данни от Европейски Съюз, уточни доцент Кунчев.

Рано е да се каже каква тъкмо да е възможната трета, бустерна доза ваксина против COVID-19, сподели Кунчев.

" След прочут интервал от време, когато стартира да спада имунитетът, една такава бустерна доза внезапно покачва имунитета и неговата дълготрайност. От тази позиция изненада няма, само че до момента в който не се промени късата характерност на продукта, никой доктор няма да си разреши да прави нещо, което не е написано в нея. Това несъмнено ще се промени. Сега се правят много изследвания и това, че една-две страни са решили да го вършат е добре, само че е малко рано. Обикновено при някои от имунизациите тази бустерна доза не е идентична с главната имунизация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, тъй като е задоволително, с цел да провокира отговор и няма потребност да е цялостна доза, както е нормално, само че дали и тук ще е по този начин или не, ще решат производителите ", добави Кунчев.

В нашите контракти с производителите на имунизациите е вписано, че за 2022 година и за 2023 година желаеме имунизациите, които ще получим, да бъдат към този момент модифицирани и съобразени с новите разновидности. Ще е доста значимо една такава бустерна доза да е с включени нови разновидности, както е в тази ситуация с " Делта ", само че след него може да има и други, изясни Кунчев.

В отговор на въпрос откакто първата и втората доза ваксина може да са от разнообразни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев уточни, че и по този въпрос се правят много изследвания. Очевидно е, че разбъркване може да има и че резултатите не са неприятни, само че лекарят не може да се отклони от описанието в късата характерност на продукта.

До 15 септември има повече от месец и може да се окаже, че пикът е минал, сподели Ангел Кунчев, разяснявайки дали ще упорства образователната година да стартира отдалечено. " Делта " разновидността на вируса визира ниските възрастови групи, само че е малко евентуално образователната година да стартира отдалечено, добави той. По думите му решението за началото на образователната година и протичането й би трябвало да бъде взето от специалистите в МОН. Кунчев подсети, че към този момент няма анулация на наредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да вървят на учебно заведение, само че се съобразяваме оптимално с предложенията на МОН, защото там най-добре ще преценяват кое е уместно за децата.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР