Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

МОСВ: Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, оповестяват на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите в последната настояща информация.

Министерство на околната среда и водите обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Резултатите от проучване на водните проби, взети на 3-ти юли от трите  брегови пункта – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не  показват превишения на съответните правила. Данните изключват  потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните  вещества. Резултатите за цезий-137 и тритий за Дуранкулак море и за Дуранкулак бряг са под границите на характерна интензивност.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 17-и юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, означи още Министерство на околната среда и водите.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуални замърсители в изключителната икономическа зона на България. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се следят на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води, към този момент не се следи. Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне.

Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР