Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на

...
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на
Коментари Харесай

Последните данни сочат, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, показват от Министерство на околната среда и водите.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 15 юли се резервира удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна;

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдаване не демонстрират възможност за нахлуване на евентуални замърсители в изключителната икономическа зона на България;

Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води, към този момент не се наблюдава;

Според постъпилите в Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ публични данни от седмичния радиологичен разбор на пробите за тритий, взети от бреговите пунктове, не се откриват превишения.

Симулациите на следените две петна от нефтопродукти в изключителната икономическа зона на България сочат, че до 15 юли няма да навлязат в териториалното море, като след 10 юли придвижването им се забавя. Движението на южното леке се ориентира на северозапад. Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Министерство на околната среда и водите е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи придвижването на нефтените петна до цялостното им разнасяне.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона, които бяха избрани в отговор на нововъзникналата обстановка – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР