Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на

...
Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19

Няма данни за разлика в протичането на новия вид на COVID-19 - Омикрон. Това епидемиологът и учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков пред Нова телевизия.

" Всичко, което знаем досега, е в областта на хипотетичното . Новият вид има доста висок брой разновидности, както в региона на шипчестия протеин, по този начин и другаде, които са необикновени . Знаем, че той много бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива към този момент и в доста страни ", разясни епидемиологът.

Новият вид Омикрон е регистриран във от ден на ден страни.

Д-р Марков уточни, че разновидностите на вируса посочват за по-бързо репликиране на вируса . " Има индикации, че новият вид има мощ да презаразява още веднъж и да пробива имунитета - имунните отбрани ", сподели той.
 Николай Витанов чака Омикрон след Нова година
Николай Витанов чака Омикрон след Нова година

Новият вариант не е добра вест за здравната система

Според преподавателя евентуално Омикрон ще бъде малко по-заразен . " Може би ще има някаква дарба да презаразява . Той не чака чак такова огромно понижаване на отбраната против новия вариант.

По думите му РНК имунизациите могат да бъдат по-бързо приспособени. Подчерта, че досега няма данни, че вирусът съумява да преодолее в основна степен отбраните от имунизацията и тези на естествения имунитет.

" Не е несъмнено, че ще се постанова нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде приспособена към новия вид. Едва ли ще има потребност от увеличение на дозите ", изясни доктор Марков.
 Най-лошият вид при новия Коронавирус вариант - да се върнем в изходна позиция
Най-лошият вид при новия Коронавирус вариант - да се върнем в изходна позиция

Хората, при които са минали 180 дни от втората доза, да се имунизират и с бустерна

Случаи на Омикрон към този момент са открити допълнително от 12 страни по света, много от тях - европейски. " Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и по кое време ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за разкриване на вируса ", посочи доктор Марков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР