Няма данни за пострадали българи при мощния трус от 7,6

...
Няма данни за пострадали българи при мощния трус от 7,6
Коментари Харесай

Посланикът ни в Япония: В засегнатия от мощния трус район има три АЕЦ-а

Няма данни за потърпевши българи при мощния трус от 7,6 по Рихтер в Япония, който стана на 1 януари, сподели в ефира на БТВ посланикът ни в Япония Мариета Арабаджиева.

„ Нямаме отправени молби за подпомагане. В посолството ни действа 24-часов дежурен телефон “, сподели тя.

„ В засегнатия от мощни трус регион има три атомни електроцентрали. По информация на японската атомна организация няма заплаха от радиоактивно приключване. В региона има и топлоелектрически централи – изключени са два генератора от позиция на сигурност. Няма заплаха централи да аварират “, успокои Арабаджиева.

„ Очакванията бяха за цунами с височина 5 м, последователно бяха намалени до 3 м. В реалност крайбрежията на Япония бяха ударени от талази с височина към 120 см. Към днешна дата всички предизвестия за цунами са анулирани “, сподели още посланикът ни в Япония.

Мариета Арабаджиева обаче прикани българските жители в Япония да се наблюдават страницата на японската метеорологична работа и японските канали за настояща информация.

„ В идващите 7-10 дни се чакат следващи земетресения. Очакванията са за мощни трусове с магнитуд към 7. Очакват е и мощни дъждове, които също биха затруднили ситуацията “, изясни посланикът ни в Япония.

„ В страната има доста стройна система за реакция при бедствени положения. Япония е привикнала да живее с естествените бедствия и в такива обстановки се работи по книга. И в този случай японските управляващи доста бързо започнаха дейности по евакуация на жителите “, уточни Арабаджиева.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР