Няма данни за хоризонтално предаване на коронавирус от бременната майка

...
Няма данни за хоризонтално предаване на коронавирус от бременната майка
Коментари Харесай

COVID-19: Важно за всички бременни жени!

 Няма данни за хоризонтално предаване на ковид от бременната майка на плода. На този стадий обаче в статистиката са регистрирани прекомерно малко случаи, с цел да има изрично умозаключение. Не е ясно и какви биха били последствията за нероденото бебе при вероятно заразяване. Бъдещите майки е належащо да бъдат изключително деликатни, поучават експертите от профилираната университетска акушеро-гинекологична болница " Селена “. Превантивните ограничения са наложителни, както и търсенето на здравна помощ при признаци – висока температура, кашлица или затруднено дишане.

Коронавирусните инфекции предизвикват остри респираторни синдроми и могат да причинят тежки неподходящи резултати върху бъдещите майки. Потенциална заплаха e опцията за импровизиран аборт, прибързано раждане, закъснение в развиването на плода или съдбовен край за майката. Засега в международен мащаб има данни единствено за едно умерено тежко заболяване от COVID-19 на бременна жена в тридесета гестационна седмица. Бъдещата майка е подложена на белодробна вентилация, бебето е родено по неотложност със секцио. В момента майката е в положително положение. Останалите случаи на бременни с ковид са със признаци с невисок интензитет и без отражение върху бременността.

Всяка бъдеща майка, която е пътувала в страна, наранена от COVID-19 през последните 14 дни или е имала непосредствен контакт с пациент с доказана зараза, е належащо да бъде тествана за вируса. Бременните дами с доказани позитивни лабораторни резултати за вируса, които нямат признаци, е належащо да останат под домашна карантина за не по-малко от 14 дни. Пациентките, които се възвръщат от леко заболяване, е належащо да бъдат следени със особено внимание от експерт след изцеление от вируса. Акушер-гинекологът е належащо да следи за закъснение растежа на плода.

На база международните рекомендации към медицинските лица, работещи с бременни дами, експертите в УСБАЛАГ " Селена “ са подготвени с логаритъм за реакция при случаи на коронавирусни инфекции. Бременните дами с пневмония вследствие COVID-19 е належащо да бъдат приети в болница в лечебно заведение от трето равнище на подготвеност и да се следят от екип от експерти. При съществуване на данни за сепсис, пациентката е належащо да бъде преместена в поделение за интензивна грижа. Критериите, които се следят от експертите, са съществуване на ниско кръвно налягане (горната граница е под 100mmHg), ускорено дишане (дихателната периодичност по-голяма от 22 вдишвания в минута) и оценка на съзнанието по Glasgow Coma Scale.

За бременните дами с доказана зараза, изборът на периода за раждане би трябвало да бъде изработен самостоятелно съгласно гестационната седмица на бременността, положението на майката и данните за положението на плода. Препоръчва се когато е допустимо раждането да се направи естествено с индукция. Ако майката е прекомерно изтощена от вирусната зараза, е допустимо да се наложи инструментално раждане.

Вече родилата майка с позитивна проба за COVID-19 би трябвало да бъде изолирана от бебето до момента в който признаците на вируса отшумят изцяло, само че за не по-малко от 14 дни. През този интервал се предлага кърменето да се реализира с защитна маска и прецизна стерилизация на ръцете. За понижаване на риска, някои експерти предлагат кърмата да се изцежда и да се дава на бебето с шише. Няма данни за предаване на вируса посредством кърмата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР