Няма данни за готовото количество фойерверки, каза комисар Димитър Кангалджиев.

...
Няма данни за готовото количество фойерверки, каза комисар Димитър Кангалджиев.
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР: По предварителни данни в единия от складовете има 2 т тротилов еквивалент

Няма данни за готовото количество фойерверки, сподели комисар Димитър Кангалджиев. Има хора, които не желаят да изоставен домовете си, по тази причина се постанова да бъдат извеждани от полицейски екипи
По предварителни данни в единия от складовете, в които избухна пожар сред Елин Пелин и Гара Елин Пелин, е имало два тона тротилов еквивалент. Това сподели пред публицисти основният секретар на Министерство на вътрешните работи Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира какъв брой общо е количеството подготвена продукция на фойерверки, които се взривиха, добавя Българска телеграфна агенция.

Дори да е имало такова количество тротилов еквивалент, сигурен съм, че то по правилник и закон е обезопасено, добави служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. По думите на Димитър Кангалждиев, складът е бил сносно оборудван и като цяло добре зареден, а Калин Стоянов добави, че е измежду най-високотехнологично оборудваните като цяло.

Чака се притежателят на компанията, който да даде вероятно повече информация, в това число и какъв брой души са се намирали в склада сега на случая. По думите на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов става дума за сред двама и трима души.

Започнала е евакуация на Гара Елин Пелин, сподели още Стоянов. Той добави, че има хора, които не желаят да изоставен домовете си, по тази причина се постанова да бъдат извеждани от полицейски екипи. За да подчертае сериозността на ситуацията, Стоянов даде образец, че складът на огромна хранителна верига, който се е намирал на 700 - 800 метра от мястото на пожара, при един от мощните гърмежи се е възпламенил.

На въпрос дали има проблем с водата за пожарните, защото се приказва за понижаване на налягането във водопреносната мрежа на Гара Елин Пелин, Калин Стоянов изясни, че би следвало да има задоволително хидранти, само че и че са пристигнали машини, които носят вода и действително пожарните ще се зареждат непосредствено от тях на място.

" Нямаме визия на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки ", разяснява пред БНТ Емил Йорданов от компанията притежател на склада - " Енигма " ООД. До момента компанията няма сходни произшествия, добави той. По думите му от компанията не разполагат с повече информация. В складовете е имало взривни субстанции за разработване на фойерверките.

Преди три месеца е осъществена инспекция и не са открити никакви нередности в складовете, сподели по-рано шефът на Главна дирекция " Национална полиция " основен комисар Атанас Илков. Той добави, че има контакт със притежателя, който е споделил, че складовете са с най-високо съоръжение откъм видеонаблюдение и пожарогасителни системи, което съгласно Илков може да помогне да се открият аргументите за настъпване на пожара.

Обявено е отчасти бедствено състояние в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан, заяви за Българска телеграфна агенция Кристина Димитрова от общинската администрация. 

Временно е лимитирано придвижването и в двете направления по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин. Железопътната линия в региона също е затворена за прекосяване на влакове. 

Няма смяна в придвижването на самолетите на Летище София, няма информация за смяна в полетния график.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР