Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите

...
Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на директорите
Коментари Харесай

Няма да се затварят театри: Минеков се разбра с директорите

Няма да затварят театри, стана ясно след срещата на шефовете на театрите при служебния министър на културата Велислав Минеков, съобщи bTV.Неотдавна той разяснява, че непечелившите " предприятия " може да бъдат затворени, което провокира реакцията на бранша. Освен това министърът на културата изиска данни за изразходваните от театрите и оперите средства от 2015 година до наши дни и съобщи, че години наред проблемите са били прикривани по политически съображения.

Директорът на Сатиричния спектакъл Калин Сърменов посочи още, че разговорът сред театралните шефове и ведомството е възобновен. Предстои образуване на работна група, която ще взема решение за правилото на финансиране на културните институции след Коронавирус рецесията.

" Нещата наподобяват доста трагично. Пандемията нанесе тежки провали. Но тя ще свърши и би трябвало да мислим по какъв начин ще продължим нататък ", акцентира министър Минеков.Той прикани работната група да изготви в къс период оферти с ясна визия за бъдещото възобновяване, които да могат да бъдат сложени като наложителни за осъществяване от идващия министър на културата, който и да е той, оповестиха от пресцентъра на президентството.

На въпрос за бъдещето на театрите, министър Минеков сподели, че е било извънредно положително решение да каже, че ще затваря културните институти, защото по този начин на срещата са се отзовали всички шефове.

Директорът на Русенския спектакъл Орлин Дяков също удостовери, че не се е обсъждала тематиката за затваряне на театри. Той изрази песимизъм обаче, че работната група ще свърши нещо от незабавен порядък.

На полемиката, инициирана от проф. Велислав Минеков, бяха поканени ръководителите на всички 38 държавни театрални институтa у нас. Присъства и ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Целта на срещата бе да се набележат ограничения за възстановяване на положението на бранша, изключително финансовото, които да се предложат още на идващия парламент.

Министър Минеков е предложил на театралните шефове срещите им да продължат до края на служебния кабинет, по опция - всяка седмица, " с цел да създадем серия от оферти за възстановяване на бранша, с които да " изнудваме " идващите политици ".

" Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи ", е споделил министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР