Няма да замести имуществения налогВтори данък ще плащат всички собственици

...
Няма да замести имуществения налогВтори данък ще плащат всички собственици
Коментари Харесай

Втори данък за имоти в морски и планински курорти

Няма да замести имуществения данък


Втори налог ще заплащат всички притежатели на втори дом край морето или в планински курорт, които не са ги записали като туристически обект за отдаване чартърен по Закона за туризма. Това плануват промени в Закона за локалните налози и такси, които бяха признати от народните представители от бюджетната комисия към Народното събрание на първо четене по предложение на група депутати от Обединени патриоти. Със законопроекта се предлага да се вкара нов налог за жилищата в курортите, които са ”обекти за настаняване, за които не се заплаща наем ”. Като задачата е да засегне апартхотелите, които се дават чартърен на туристи без да са регистрирани като туристически обект. Законът обаче ще засегне и притежатели на ваканционни парцели, които ги дават безплатно на родственици и другари, жилища край морето, които са населявани единствено от техните притежатели през летните месеци, както и ваканционни парцели, със смесено прилагане, поделено във времето.

Във типа, в който е импортиран в Народното събрание, проектозаконът планува да се вкара напълно нов налог, който да се заплаща за парцели край морето или в планината, в случай че те не са главно жилище за притежателя. Според вносителите на закона обаче това е опция на курортната такса, която се заплаща при настаняване в хотели или други регистрирани туристически обекти. Огромно количество туристи употребяват услугите на стаи чартърен или апартхотели, вместо да посещават хотели, за които са направени огромни вложения и се заплащат налози, стимулират се вносителите.
 Новият данък ще бъде сред 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на парцела за жилища, ситуирани в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за жилищата в останалите курорти. Снимки: Булфото Новият данък ще бъде сред 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на парцела за жилища, ситуирани в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за жилищата в останалите курорти.
Снимки: Булфото
Проектът планува новият данък да бъде сред 0,5% и 0,7% от данъчната оценка на парцела за жилища, ситуирани в планинските и морските курорти от национално значение, и от 0,2% до 0,4% за жилищата в останалите курорти. Като описът на общините, за които ще важи новият налог, ще би трябвало да бъде признат от Министерски съвет. Процентите са съобразени със междинните годишни заплащания на такси за апартамент в курортите, който е регистриран като туристически обект. За по-големите курорти те варират от 300 лева до 600 лева, по сметки на народните представители в комисията.

Идеята е законопроектът е да обхване сивия бизнес с апартхотелите, които не се записват като туристически обекти и надлежно не заплащат налози като такива. Прогнозите на народните представители са, че в хазната ще влязат в допълнение 300 млн. лева на сезон от новия налог. Според техни сметки, за над 500 хиляди жилища по Черноморието и в планините ни се прикриват приходите от туристи. Тази неконкурентна среда основава нервнопоставеност сред хотелите и притежателите на парцели, които ги отдават чартърен сезонно.

Според ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова би трябвало да се търси решение за облагане на бранша, тъй като сега събираемостта от налози е прекомерно ниска и не се случва, както би трябвало. Нужна е различна данъчна съществена, да вземем за пример като при таксиметровите транспорти, където са намерили тъкмо такова решение, счита Менда Стоянова.

Стимули за притежателите да се записват


Голяма част от парцелите край морето са благосъстоятелност на руснаци, които ги дават чартърен на техни сънародници, само че не заплащат никакви налози в България. Затова главната цел на плана за промени в Закона за локалните налози и такси е да сътвори напън за притежателите, които отдават парцелите си чартърен на туристи, да се записват като хотелиери и да заплащат налог за активността си. Народният представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев обаче предложи вид да се подтикват притежателите на парцели по курортите непринудено да заявяват приходите си от туристическа активност посредством понижение на данъка.

Да се промени актуалният данък

 Силвия Георгиева Силвия Георгиева
Няма по какъв начин да обложим с още един налог притежателите на парцели в курортите, по тази причина предлагаме да се промени към този момент съществуващият веществен данък. Това съобщи Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините.

По думите й асоциацията поддържа законопроекта, защото приветстват всяка опция за по-справедливо облагане на парцелите в курортите, които носят приходи. „ Приходите от 300 млн. лева на сезон от новия налог са малко надценени, тъй като същата сума се събира от всички общини за налог недвижими парцели годишно ”, добави Георгиева.

С решение на Министерството на финансите


Пращат закона за хазарта за утвърждение в Брюксел


Срещу текстовете се разгласи най-голямата работодателска организация

 Промените в Закона за <a href=хазарта ще бъдат изпратени в Брюксел. " width= " 567 " height= " 270 " ssssss= " https://trud.bg/wp-content/uploads/2018/06/02-2-4.jpg 567w, https://trud.bg/wp-content/uploads/2018/06/02-2-4-300x143.jpg 300w, https://trud.bg/wp-content/uploads/2018/06/02-2-4-240x114.jpg 240w, https://trud.bg/wp-content/uploads/2018/06/02-2-4-360x171.jpg 360w " sizes= " (max-width: 567px) 100vw, 567px " /> Промените в Закона за
хазарта ще бъдат изпратени в Брюксел.
Промените в Закона за
хазарта, които бяха препоръчани от група депутати от Обединените патриоти, да бъдат изпратени на Министерството на финансите, което би трябвало да реши дали да ги изпрати за утвърждение в Брюксел. Това реши бюджетната комисия към Народното събрание на вчерашното си съвещание. Но съгласно импортираното в Народното събрание още на 18 юни мнение на МФ планът за промени в Закона за хазарта би трябвало да бъде показан за нотифициране от Европейската комисия. Причината е, че актуалният Закон за хазарта е утвърден от Европейска комисия. А съгласно инструкция на Европейски Съюз, в случай че се предложи план, който вкарва нови условия или по-строги ограничавания, те също би трябвало да бъдат нотифицирани от Европейска комисия. Ако измененията не бъдат изпратен за утвърждение в Европейска комисия, ще бъде открита процедура за нарушение правото на Европейски Съюз против България.

Законопроектът планува да се забрани разпространяването на лотарийни билети от обекти, които нямат лиценз от Държавната комисия по
хазарта, както и непряката реклама като да вземем за пример оповестяване на печелившите от хазартни игри. Предлага се да останат наименованията на игрите върху рекламни материали, като да вземем за пример върху тениски.

Срещу приемането на текстовете се оповестиха от Министерството на младежта и спорта. В мнение, изпратено в бюджетната комисия, се показва, че една безапелационна възбрана на непряката реклама на
хазартни игри ще засегне активността на Българския състезателен тотализатор, като оборотът му ще падне доста. Срещу приемането на текстовете от законопроекта се оповестиха и от Асоциацията на производителите и уредниците от игралната промишленост, както и от най-голямата работодателска организация КРИБ.

Менда Стоянова:


60 млн. лева повече доходи от
лотарии


 02-11 С известието на измененията в Закона за
хазарта спазихме инструкция на Европейски Съюз. Текстове от подобен вид би трябвало да се показват четири месеца преди входирането им в Министерски съвет. Това съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, Менда Стоянова във връзка процедурата за утвърждение на плана в Брюксел. На въпрос какъв брой време известието ще забави закона, тя отговори, че зависи само от Европейска комисия.„ В последните две години има растеж на приходите от налога за лотарийните игри в размер на 60 млн. лева ”, добави тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР