Няма да ви убеждаваме в ползите от киселото мляко, нито

...
Няма да ви убеждаваме в ползите от киселото мляко, нито
Коментари Харесай

Хайде на киселото мляко

Няма да ви убеждаваме в изгодите от киселото мляко, нито във усета му, с който сме привикнали горе-долу от раждането си. Само ще напомним каква хубава храна е то през лятото, когато организмът по натурален метод понижава месото, само че продължава да има потребност от белтъчини. Тараторът сполучливо замества супата, айрянът – безалкохолните питиета, цеденото мляко със сладко – тортата. Киселото мляко е подобаваща добавка към мусака, дроб сарма, зелен боб и лозови сарми, употребява се в доста сосове и в тестените закуски на баба.


Чорба от ориз с кисело мляко


 46-1 Необходими артикули:
1/2 ч.ч. ориз
1 глава кромид лук,
1/2 пакетче краве масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
черен пипер, чубрица, сол

Начин на подготвяне:
Оризът и ситно нарязаният лук се поставят във вряща подсолена вода и се варят, до момента в който изцяло омекнат. Прибавя се маслото, след което чорбата ври още няколко минути. След свалянето й от огъня се застройва с разрушеното яйце и киселото мляко и се поръсва с черен пипер и чубрица.

Свежа салата с булгур и кисело мляко


 46-2 Необходими артикули:
4-5 с.л. наедрял булгур
1 ч.ч. нарязана на кубчета краставица
1 ч.ч. гъсто кисело мляко
3-4 стръка мента
1 скилидка чесън по избор
сол

Начин на подготвяне
Булгурът се сварява до омекване за 10-20 минути – зависи от самия булгур и какъв брой разварен го предпочитате. Изцежда се от водата. От 4-5 с.л. изсъхнал наедрял булгур се получава към 1 ч.ч. сварен булгур – набъбва доста. Оставя се да изстине в ледник. Краставицата се смесва се с киселото мляко, изстиналия булгур, нарязаната мента и счукания чесън. Разбърква се салатата и се подправя със сол на усет.

Пастет от печени патладжани и кисело мляко


 46-3 Необходими артикули:
2 патладжана
сок от един лимон
2 скилидки чесън
100 г кисело мляко
5 стръка мента
сол
надробен черен пипер
2 с л зехтин
кедрови ядки

Начин на подготвяне:
Патладжаните се изпичат, обелват се и се намачкват. Прибавя се пресованият чесън и сокът от лимона и се разбърква добре. Листата от ментата се накълцват и се смесват с киселото мляко. Прибавят се към патладжаните.
Сместа се разбърква добре и се посолява на усет. Кедровите ядки се запичат на изсъхнал тиган. Пастетът се слага в купа за сервиране, полива се със зехтин и се поръсва с кедровите ядки.

Спанак с кисело мляко


 46-4 Необходими артикули:
1 кг спанак
3 с.л. олио
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
500 г (2 ч.ч.) кисело мляко
2 с.л. краве масло
1 ч.л. червен пипер

Начин на подготвяне:
Спанакът се почиства от твърдите дръжки и се измива добре. Лукът и чесънът се обелват и накълцват на ситно. В огромен тиган се сгорещява мазнината и се запържват лукът и чесънът. Прибавя се спанакът и също се запържва, до момента в който омекне изцяло. Половината от спанака се разстила в огромна паница. Залива се с половината от разрушеното и посолено кисело мляко. Отгоре се разстила останалият спанак и се залива с останалото мляко. Поръсва се с разтопено масло, в което е запържен аленият пипер.

Фаворити на седмицата


Тилапия с кисело мляко


 46-4 Необходими артикули:
1 кг филе риба тилапия
1 огромен домат
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко 4,5%
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян кориандър
сол и надробен черен пипер

Начин на подготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса. Доматът се бланшира и обелва, след което се почиства от кожицата и семките. Нарязва се на дребни кубчета. В купа се разбърква киселото мляко с домата и пресования чесън. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и кориандър. Сосът се разбърква. В огнеупорна тава на дъното се сипват 2-3 с.л. от соса. Отгоре се подреждат измитите и подсушени филета риба тилапия. Върху тях се изсипва останалият сос с кисело мляко. Тилапията с кисело мляко се пече 30 минути.

Панирано кисело мляко


 46-6 Необходими артикули:
500 г цедено кисело мляко
3 яйца
100 г галета
150 г брашно
3 скилидки чесън
1 ч.л. свеж копър
1 щипка черен пипер
сол
олио за пържене

Начин на подготвяне:
Разбъркайте цеденото кисело мляко със солта, черния пипер, пасирания чесън и копъра. С лъжичка гребвайте от сместа и пускайте да се оваля в брашното, като придавате желаната форма. След това потапяйте в яйцата, галета и отново яйцата. Пускайте да се пържат на маслена баня, в бездънен съд със сгорещена лой, до момента в който се образува хрупкава коричка. Поднесете със зелена салата.

Яйца с кисело мляко на фурна


 46-7 Необходими артикули:
4 яйца
2 филии бял самун (без кората)
2 с.л. олио
4 стръка зелен лук (или кромид)
100 г цедено кисело мляко
2 с.л. (30 г) краве масло
щипка червен пипер
сол

Начин на подготвяне:
На дъното на незапалим съд се слагат хлебните филии и се наръсват с олио. Върху тях се чукват едно до друго яйцата и се заливат със примес от разрушеното кисело мляко, смесено със сол и червен пипер, и ситно нарязания лук. Отгоре се поставя краве масло и ястието се пече в авансово загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Яйцата с кисело мляко се сервират със салата съгласно сезона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР