Няма да важи за българските продуктиВсеки хранителен продукт, който се

...
Няма да важи за българските продуктиВсеки хранителен продукт, който се
Коментари Харесай

Всяка вносна храна само със сертификат

Няма да важи за българските артикули


Всеки хранителен артикул, който се внася у нас, наложително би трябвало да е съпроводен със документ, в който да се показва, че рецептата му дава отговор на тази в Западна Европа. За годна се счита рецептата, с която продуктът е бил регистриран за пръв път в страна членка на Европейски Съюз. Това оферират да залегне като условие в Закона за храните от Асоциация на индустриалния капитал в България взаимно със Съюз „ Произведено в България “ и Национален съюз на земеделските кооперации в България.

„ Не се позволява стартирането на пазара на храна, създадена отвън територията на Република България, без документ, публикуван от формален надзорен орган в страната, където е създадена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична на храната, която се търгува на нейна територия. Сертификат се издава за всяка една индустриална партида“, гласи един от препоръчаните текстове. Когато марката е записана първо в България, а по-късно в други страни, документ няма да се изисква.

Това е методът да изпреварим Брюксел и да въведем промени в нашето законодателство, с цел да се оправим с двойния стандарт на храните, съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Предвижда се също всеки документ да се вписва в обществен народен указател, който да се води от Българската организация по сигурност на храните.

За нелоялните търговци ще има наказания, които занапред могат да се дискутират. Ние предлагаме най-тежката глоба да стига до 10% от оборота на компанията. Когато се откри артикул без документ, той ще се стопира от комерсиалната мрежа за 30 дни. Ако подобен не се показа, стоката се изземва и в случай че е годна за консумация може да се съобщи в Хранителната банка.

Промените в Закона за храните към този момент са импортирани в Народното събрание от депутати от Българска социалистическа партия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР