Няма да удължат срока на офертата за танкерите с втечнен

...
Няма да удължат срока на офертата за танкерите с втечнен
Коментари Харесай

България не получи отсрочка за офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Няма да удължат периода на офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати. "До 19 август ние би трябвало да посочим терминал за доставка на втечнения газ ". Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския сектор на междусистемната газова връзка България - Гърция.
В сряда Христов е имал среща със зам.-министърът на енергетиката на Турция. Турската страна е дала обещание преди приключването на периода да отговорят дали при тях има терминали, който България може да употребява през идващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери, изясни българският министър.
"Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които би трябвало да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за идната година. За тези три, които би трябвало да дойдат през актуалната година, няма обезпечени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме предложения от компании, които имат слотове в Гърция, само че тук идва и въпросът с цената. На нас не ни би трябвало газ, който никой не може да заплати ", сподели още той.
На 19 август, изтича срокът, в който ръководещите би трябвало да решат желаят ли контрактуваните от предходната власт танкери с полутечен газ от Съединени американски щати или не. За да завоюва още малко време за това решение, спешният щаб изиска пролонгация от американската компания.
"Булгаргаз " разгласи търгове за газ, доставен по тръбопроводи, с цел да достави нужните количества за септември. Имам увереността, че може да го осигурим и за октомври. Т.е в случай че успеем да разтоварим някой от танкерите е добре, в случай че не успеем, имаме аварийни разновидности, само че тук главното към този момент е не количеството, а цената, уточни Христов. Той сподели още, че участници за търговете има, за септември даже са излезли резултатите и е получена много добра цена.
"Булгаргаз " е трябвало много по-агресивно и гъвкаво да огледа на нещата и да не се стига до обстановка за дейности в последния миг, счита министърът. Според него е трябвало по-рано да се обезпечат тези
слотове. Те е трябвало да бъдат редом контрактувани с офертата за танкерите.
Един от най-големите проблеми в тази енергийна рецесия е несигурността. Никоя компания не може да си възнамерява нещата, съобщи Христов.
Движим се по график, съобщи министърът за интерконектора.
"Графикът е извънредно упорит. Всички би трябвало да работят оптимално кординирано и мобилизирано, с цел да може на 1 октомври по интерконектора да потече газ. Реалистично е, само че е на сериозния път. Ако се забави даже с няколко дни и влезе в употреба през октомври, то тогава газ ще потече от 1 ноември, т.е това ще е с един месец забавяне. Това ще са огромни вреди ", съобщи Христов.
Ако би трябвало ще се работи тук непрекъснато, аз ще съм тук всяка седмица, всички сътрудници са мобилизирани, с цел да не допуснем такова забавяне. Остава компанията "АВАКС " и Ай Си Джи Би да изпълнят уговорките си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР