„Няма да те забравим, скъпи приятелю! Големите личности носят безсмъртността

...
„Няма да те забравим, скъпи приятелю! Големите личности носят безсмъртността
Коментари Харесай

In memoriam: Големите личности носят безсмъртността си с това, което са изградили

„ Няма да те забравим, скъпи приятелю! Големите персони носят безсмъртността си във времената с това, което са построили и оставили за другите, а ти направи доста – за хората, за медицинските експерти и за опазването на здравето! “ Това написа във фейсбук профила си един от най-близките съратници на доктор Димитър Игнатов – някогашният здравен министър доктор Илко Семерджиев.

Д-р Димитър Игнатов е роден на 1.12.1940 година Той е един от възродителите на Български лекарски съюз. През 1992 година е определен за ръководител на съсловната организация и е отпред на БЛС в продължение на 10 години. По-късно е почетен със званието „ Почетен ръководител на БЛС “.

През предходната година в навечерието на Деня на българския доктор – 19 октомври, и във връзка 120-ата годишнина от основаването на БЛС, доктор Игнатов получи особено направена статуетка и грамота от съсловната организация – „ Възродител на БЛС “.

Хирург, отдал десетилетия на здравната специалност, доктор Игнатов застана отпред на съсловната организация на българските лекари като жител и демократ в бурните години на прехода към свободно общество.

Той не се поколеба да поеме кръста на една тежка борба, в която победител трябваше да бъде българският доктор – борба за достойнството и достолепието на тази велика специалност, обезличена и скована в каноните на една тоталитарна страна, която не позволява свободно развиване и блян да се върви напред.

Под управлението на доктор Игнатов БЛС стартира да предлага и поредно да отстоява първите значими промени в здравното законодателство, които проправиха пътя към едно модерно, динамично разрастващо се опазване на здравето, стъпило на правилата на пазарната логичност. Тези промени дадоха подтик и на другите медицински класи – на зъболекарите и фармацевтите, на медицинските сестри и другите експерти по здравни грижи, да поемат самодейността и да образуват свои професионални организации.

Мнозина са тези, които и до през днешния ден помнят непримиримата позиция на доктор Игнатов, който на всеослушание защитаваше хрумвания и дела и не се колебаеше да предизвестява, че има сили, които не желаят да одобряват измененията и не желаят българските лекари да бъдат част от интелектуалния хайлайф на страната.

Днес се прощаваме с доктор Димитър Игнатов. И в тези тежки мигове, когато си вземаме довиждане с него, дано пожелаем младите медици и всички почтени хора, които го познаваха, да не не помнят думите и съграденото от него.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР