"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е

...
"Няма да се уморя да повтарям, че работата ми е
Коментари Харесай

Гешев: За изминалата година има най-много три неразкрити убийства

"Няма да се уморя да дублирам, че работата ми е тактиката, тактиката и съществените цели на прокуратурата ". Това съобщи държавен обвинител номер 1 Иван Гешев в изявление.
По отношение на разкриването на поръчковото ликвидиране на Станка Марангозова, основният прокурор съобщи, че следствието е посочило няколко неща. „ На първо място, че положителното взаимоотношение сред прокуратурата, изпълнителната власт и оперативните служби е повишило своето качество. Да го кажем по този начин: качественото взаимоотношение в границите на функционалната подготвеност на всяка една от управляващите дава резултат. Но положителното взаимоотношение е едната страна на монетата. Другата е взаимният надзор “, разяснява той.
Гешев отбелязва, че за миналата година има най-вече три неразкрити убийства. „ Истината е, че каквото и да се приказва и написа от хора и общности, които ненавиждат България и
всичко българско, е, че да, ние имаме проблеми с престъпността, само че имаме и успехи”. И прибавя, че в доста връзки сме надалеч по-добре от редица развити европейски страни.
“Ще дам и различен образец. Може цяла нощ или цялостен месец да се разхождате по бул. “Витоша” в центъра на София, без да ви се случи нещо неприятно. Докато има европейски столици, където рискът е не десетки, а стотици пъти по-голям. Така че би трябвало да сме справедливи - да отчитаме действителните проблеми, само че и нещата, които са наш плюс, дано не акцентираме единствено на
проблемите. В бранша “насилствена престъпност” сме доста по-добре от доста наши европейски партньори”, отбелязва Гешев.
„ Вършим своята работа и поемаме своята отговорност. Когато има данни за закононарушение, не се колебаем да образуваме досъдебни производства, без да се ограничаваме от това
кой какво работи, на каква позиция е, с какви финансови благоприятни условия разполага, част от коя партия е, дали е от ръководещата коалиция, или не. Целта е да покажем,че методът ни е идентичен за всички”, разяснява още той.
Иван Гешев уточни и какво би трябвало да се направи във връзка с дрогираните и пияните водачи, които заплашват живота на хората по улиците. „ Важното е политиците да чуят това, което желае обществото. Да решат проблемите, които слагат жителите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите. Жертвите от пътнотранспортни катастрофи в България са най-вече на глава от популацията от целия Европейски Съюз. Близо 10% от всички каузи са тези по чл.343Б от НК-за ръководене на МПС след приложимост на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надвишава 1,2 промила) и/или опиати. В безусловно число това са сред 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 година до няколко хиляди все още. Както почина вашият сътрудник, журналистът Милен Цветков, по този начин това във всеки миг може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни дами, младежи, деца”, съобщи още той.
По думите му най-силен възпиращ резултат би имало финансовото наказване, опцията да загубиш пари. „ Отнемането в интерес на страната на движимостта, послужила или
предопределена за осъществяване на закононарушение (възможност, която е планувана и сега в член 53 от Наказателен кодекс при умишлени закононарушения, само че единствено в случай че е благосъстоятелност на дееца ),
каквато е автомобилът, ще има доста по-сериозен резултат от каквото и да е повишение на размера на наказанието”, счита основният прокурор. И добави, че когато един човек се качи в автомобила си, без значение дали коства две, или двеста хиляди лева, ще се замисли дали да кара под въздействието на алкохол или опиати.
Той добави, че не трябват промени на парче в Наказателния кодекс, а изцяло осъвременяване и синхронизиране с най-хубавите европейски практики. „ Това изказване, че обикалям наред, е следващата пропагандна теза, която цели да уязви прокуратурата. Ходя постоянно когато имам опция. Когато нямам, се старая на мястото да са ръководители на локалните прокуратури. За анархолибералната общественост може това да са кокошкарски случаи. Така пишат, тъй като са богати и живеят на жълтите павета. За възрастните хора това е животът им”, разяснява още основният прокурор.
„ Въпреки че от години не е юридически криминологичен разбор, знаем, че този вид закононарушения се правят от хора и общности, които дълги години бяха изоставени от страната, хора без обучение, а оттова - без работа и приходи. Това, естествено, не може да е опрощение, само че е част от аргументите за това, което описах. Сега не е признато да се прави разбор на база обществен и различен генезис на причинителите. Криминологията е една забравена просвета. Днес повода за това се назовава политкоректност, преди беше автоцензура. Но аз имам вяра, че първо би трябвало да идентифицираш казуса, по-късно - аргументите, и най-после да имаш предпочитание да го решиш. Точно както главно прокуратурата реши най-сетне тази година срамният за България така наречен “Луковмарш”. Така че искрено би трябвало да си кажем, че “произвеждаме” необразовани и примитивни социопати. Като тези, които убиха дамата в Русе, децата в с. Сотиря и с. Галиче, студентката от Велико Търново и така нататък “, уточни като образци той.
Гешев съобщи, че страницата с приватизацията би трябвало да бъде прочетена и затворена. Това е най-огромният разбор, който е безпрецендентен, който ще покрие 7000 приватизационни покупко-продажби.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР