Няма да се спират автомобили на принципа четни и нечетни

...
Няма да се спират автомобили на принципа четни и нечетни
Коментари Харесай

Отхвърлиха идеята за движение на база номера на колата при мръсен въздух в София

Няма да се стопират коли на правилото четни и нечетни номера в дните с превишено замърсяване на въздуха в София. Тази мярка, по отношение на качеството на въздуха в столицата, беше отхвърлена на съвещание на непрекъснатата комисия на Столичния общински съвет (СОС) по превоз и туризъм. Предложението да не се приема беше на общинският консултант и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев, съобщи Actualno.com.

Според Славчев тази мярка е прилагана в някои европейски столици, само че не е потвърден нейният резултат. Аргументът на общинския консултант беше, че няма механизъм за надзор. Кой от Столична община ще управлява колите, попита той.

Предложението му беше подкрепено от членовете на комисията по превоз и туризъм, в това число и от ръководителя Екатерина Йорданова. Втора точка на вчерашното съвещание бе отчет от зам.-кметът по екология Йоанна Христова за разглеждане и приемане на " Механизъм с оперативни ограничения за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции посредством ограничение на придвижването на МПС на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура, при положение на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух ".

" Документът е отворен и когато и да е може да бъдат добавени нови ограничения. Но дано това да бъдат ограничения, които с потвърден резултат и способстват за понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха ", разяснява инж. Славчев.

Спирането на коли на правилото четни и нечетни номера в избрани дни беше признато от комисията по екология, само че отхвърлено от транспортна и по тази причина мярката няма да бъде включена в отчета, който ще се гласуван на сесия на СОС на 25 януари.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР