Няма да се спирам на имената от списъка, но някои

...
Няма да се спирам на имената от списъка, но някои
Коментари Харесай

Един неандерталец до 100-е интелектуалци: Колко от вас са мачкани и преследвани от режима „Борисов“?

Няма да се спирам на имената от листата, само че някои от тях ще се включат и в листата на 100-е сливенски войводи, в случай че им предложат… Интелектуалният им багаж е толкоз нищожен, че няма да го улови даже най-прецизният скенер на Софийското летище.

 

Разбира се, в листата има и хора, които надълбоко почитам с убеждението, че има за какво. Към тях насочвам няколко въпроса, които, по мое непретенциозно мнение, са значими.

 

Никой не заплати цена посредством правосъдни процеси за осъществени репресивни дейности по време на тоталитарния режим. Две-три антични риби бяха разкарвани из Съдебната палата и пред медиите, а Тодор Живков полежа малко в ареста, едвам разберем кой му е кърпил чорапите.

 

Никой не заплати цена и за възродителния развой, а Движение за права и свободи като че ли имитираше интензивност, колчем се окажеше в ръководството на страната.

 

Същата „ прошка “ ли ще получи Бойко Борисов и някои от неговите другари, приятели и министри, с помощта на които България бе закопана на последното място по всички индикатори за стандарт на живот? Заради същите окупирахме първите места по смъртност, заболеваемост, корупция, неприятно опазване на здравето, неначетеност, приложимост на дрога измежду младежите, неприятни пътища и автомагистрали (доколкото ги има). Предлагате не просто да им се размине, само че и да вземат участие още веднъж в ръководството на страната?

 

Един политик от листата пък зове от екрана да продължим дружно с Румъния напред, както бяхме дружно при приемането ни в Евросъюза.

Този човек мощно се е объркал. Ще напомня, че през 2018 година държавното управление на Борисов съобщи, че до 2 години България ще задмине Румъния по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Случи се противоположното: Румъния освен дръпна мощно напред, само че задмина даже страни като Гърция, Хърватска и прочие

Само през 2017 година в прилежащата нам страна са наказани за корупция, злоупотреби и други закононарушения 870 политици и управници от междинния до най-висшия ешалон на властта. През 2022 година единствено за два месеца в Румъния са наказани над 100 лица от политиката и държавната администрация. Двама някогашни министър председатели са в пандиза за корупция.

Е, по какъв начин тъкмо ще вървим дружно с румънците?

 

В Апела остро се осъжда и войната на Русия против Украйна. Съвсем разумно. Но нали Борисов построи през България за рекордно къс период газопровода Руски/Турски поток? По този метод Путин осъществя задачата си, да бъде заобиколена Украйна като транзитираща страна, което му развърза ръцете да стартира експанзията против Киев на 24 февруари 2022 година И това ли ще амнистираме?

 

Има и други въпроси, които могат да се зададат, само че един ме интересува изключително: Колко от интелектуалците в листата са били жертва на репресивни дейности, гонене, напън, изфабрикувани прокурорски обвинявания и неуместни правосъдни процеси? На какъв брой от тях КПКОНПИ е запорирала сметки и парцели като част от инструментариума на институции-бухалки? Колко от листата са се сблъсквали с изродите с маски, които малтретираха и заплашваха цивилен деятели, публицисти и протестиращи, настояващи за оставката на основния прокурор Иван Гешев?

А рекетираните предприемачи и такива, на които им бе заграбен бизнеса по най-варварски метод?

 

Сигурно тези питания ви се костват дребнави и наивни. И в действителност наподобяват такива, само че единствено на хора, които нямат разбиране защо става дума.

Стотици, хиляди са жертвите на упоменатия произвол. На тях какво ще кажете? Да пият една студена вода? Да извърнат и другата буза?

 

А за какво до момента нямаше зов от интелектуалци Борисов най-малко да се извини за зулумите, които неговата власт сътвори или си затвори очите за такива? И чекмеджето ли да забравим, в което се бяха събрали пачки с евро, колкото пенсиите на 2 000 възрастни?

 

Популистко, нали?

 

Забравихте ли по какъв начин бяха превзети десетки медии?

 

Загрижени за Отечеството през днешния ден молят „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да създадат взаимни отстъпки в името на публичния интерес. Ех, какъв брой величествено! Защо обаче не се чу най-малко един глас, който да призове Борисов да направи компромис, за какво не и жертва и да се отдръпна, дружно с неколцина от най-близкото му обграждане, над които от години висят подозрения за корупционни практики и да остави обновената партия ГЕРБ да търси съдружници и път напред?

Но не - индивидът от Банкя на може да се пипа. Той е популярен. Той е провидение. Икона пред която самичък се кръсти...

 

Честно, коства ми се, че някои хора от листата, по този начин и не са разбрали под какво тъкмо се подписват.

 

Има още доста „ неандерталци “ като мен, които биха желали да чуят отговорите на упоменатите въпроси.

Защото не може да има обикновено демократично ръководство, без то да ползва механизмите, гарантиращи правдивост.

 

Да чакаме ли и апели, телеграми и отворени писма от трудови колективи и клубове на запасните?

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР