Няма да се поддадем на изнудване, заяви пред bTV говорителят

...
Няма да се поддадем на изнудване, заяви пред bTV говорителят
Коментари Харесай

Как ще плащаме газа тепърва ще разберем: Енергоминистърът

" Няма да се поддадем на изнудване ”, съобщи пред bTV представителят на държавното управление Лена Бориславова във връзка настояването на Русия за заплащане на газа в рубли .

" Няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че заплащането не е в рубли, а в друга валута ", безапелационна бе тя, само че в действителност очевидно не ги е чела. Напомняме, че от 19 минути първи съобщихме, че страната ни има единствена в Европейски Съюз договор за доставка на синьо гориво с Кремъл, включва уговорка, предвиждаща и разплащане в национални валути – т.е. и в рубли .

" Има страни в Европейски Съюз, в чиито контракти с Газпром за доставка на синьо гориво има и опция за разплащане в рубли. Такъв образец е България ”, съобщи във вторник вечер по Първи канал на съветската телевизия Константин Симонов. Той управлява Фонда за национална енергийна сигурност на своята страна. Още тогава от  19’  се обърна за коментар към значими фигури в Булгаргаз, само че не получихме коментар. Мълчание - знак за единодушие.

Напомняме, че настоящият и изтичащ напълно скоро контракт за доставки на съветски газ в нашата страна беше подписан от настоящия народен представител от ГЕРБ и тогавашен енергиен министър Делян Добрев.

" Не знам дали съветското държавно управление е изпращало нещо до Булгаргаз, само че позицията на България и цяла Европа е твърда ”, акцентира Бориславова. По-рано медиите оповестиха, че Русия публично е пуснала настояването си България да заплаща доставките на съветски газ в рубли. Това потвърдиха и от енергийното министерство, с което Бориславова очевидно не е в непрекъснат контакт. Страната ни чака общо европейско решение, с което ще се съобрази.

" В петък вечер България е получила публично искане от страна на Газпром износ да заплаща газа в рубли. Има към този момент входирано искане ”, заяви от ефира на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Александър Николов. " Подобно нещо няма по какъв начин да се случи и Европейски Съюз няма да се подава на изнудване ”, безапелационен бе и той. " Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и по какъв начин ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро следва да забележим ", сподели още Николов.

 

Кирил Пламенов

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР