Няма да се отнема част от сградата на Младежкия театър

...
Няма да се отнема част от сградата на Младежкия театър
Коментари Харесай

МРРБ няма да отнема част от сградата на Младежкия театър

Няма да се лишава част от постройката на Младежкия спектакъл за потребностите на Комисията за енергийно и водно контролиране. От Министерството на районното развиване сложиха завършек на разногласието, откакто по-рано през днешния ден, артисти излязоха на митинг, заяви БТВ. От младежката натрупа са уверили министър Гроздан Караджов, че противоречивите пространства са нужни и там ще бъде построена сцена за куклен спектакъл.

Снимки: Булфото





Актьори и студенти стачкуваха през целия ден в отбрана на младежкия спектакъл „ Николай Бинев”. Причина за недоволството стана желанието на настанената в съседство КЕВР да наеме част от постройката за офис пространство. От театъра пък желаят да употребяват противоречивите два етажа за куклен спектакъл.

" След това, което ми разказвате в този момент за визията ви за насърчаване на активността на театъра, за мен въпросът с прехвърлянето не стои ", сподели Караджов.





При протестиращите пристигна ръководителят на регулатора Станислав Тодоров.



„ Аз персонално ще поканя моите три деца да дойдат и да участват на тези постановки. Ако е допустимо, най-малко да употребяваме деветте офиса, които са на втория етаж, ще бъде отлично. Ако не - както решат държавните институции”, съобщи той.

Очаква се обаче и позицията на културното ведомство по проблема. От Министерството на културата потвърдиха поддръжката си към Младежкия спектакъл. Но публична позиция още няма.



От КЕВР предоставиха формалната си позиция по проблема:

" Към момента Комисията за енергийно и водно контролиране изпитва незабавна и неотложна потребност от спомагателни работни пространства, с цел да могат специалистите да извършват дейно активността си по регулация на енергийния пазар. Това е изключително значимо за обществото в актуалната комплицирана обстановка на енергийна рецесия, и за решенията, които Комисията би трябвало да взима. По-конкретно, към КЕВР има условие да обособи профилирано звено за надзор на пазара за търговия на едро с сила, което да има решаваща роля за попречване на злоупотреби и операции на енергийния пазар.

На 11 февруари 2022 година Младежкият спектакъл разгласява на уеб страницата си обществена публикация, че провежда търг за отдаване чартърен на два етажа офисни пространства със застроена повърхност 365 м2, като тръжната документи е одобрени със заповед А-04/11.02.2022 година на шефа на Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “ с начална цена 10 700 лева без Данък добавена стойност на месец. От извършените срещи сред управленията на двете институции се разбра, че тези офиси дълги години са били отдавани чартърен за офиси на банки. Поради пандемията и преместването на последния наемател – банка Алианц, те стоят вакантни през последната една година, само че даже към днешна дата бюрата на банковите чиновници към момента са в пространствата.

Ръководството на КЕВР съобщи своето предпочитание да наеме тези офиси при същите условия, както и последният наемател. Поради обстоятелството, че и Младежкият спектакъл, и Комисията за енергийно и водно контролиране са държавни институции, законът планува характерна процедура с присъединяване на Министерство на районното развиване и благоустройството. Следвайки законоустановената процедура, Комисията за енергийно и водно контролиране изпрати молба до способените институции за даване използването на офисните пространства, все още стопанисвани от Младежки спектакъл " Николай Бинев ". Те са част от постройката, в която КЕВР се обитава, и защото до този миг офисите в никакъв случай не са били употребявани за театрални потребности, а постоянно са били отдавани чартърен на частни ползватели, КЕВР би желала да ги употребява при същите условия.

Разбираме изцяло обстановката и сме подготвени да се включим в разискването на решения, които биха били допустими за всички страни. Оценяваме значимостта културната общественост да има задоволително пространство, с цел да извършва своята значима задача. При все това оставаме на позицията, че в случай че се разреши на КЕВР да употребява тези офиси, това ще способства за значителното възстановяване на успеваемостта на работата на комисията в интерес на цялото общество. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР