Няма да се откажем да работим по тази тема –

...
Няма да се откажем да работим по тази тема –
Коментари Харесай

Йорданова: Работим по БГ закон Магнитски. Демерджиев: Кой написа проекта, изтекъл в медите?

" Няма да се откажем да работим по тази тематика – законодателно решение би трябвало да има, само че то би трябвало да е положително. "

Това съобщи пред БНР министърът на правораздаването Надежда Йорданова по отношение на законодателство вид " Магнитски " в български вид.

Попитана дали това следва да стане в обособен закон или с разпореждания във към този момент настоящи, Надежда Йорданова посочи:

" Трябва да има законодателна уредба. Изключително сложен за решение е този въпрос от законодателна позиция. Продължава да няма консенсус по какъв ред би трябвало да подходим, каква да е тъкмо процедурата. Изработването на напълно нова процедура среща доста съществени проблеми от позиция освен на Конституцията, само че и на Европейската спогодба за правата на индивида ".

Ограничаването на правото на благосъстоятелност и свободната стопанска самодейност не може да бъде учредено на догатки и безкрайно във времето, означи министърът на правораздаването в предаването " Преди всички ".

В момента това не е приоритет за ведомството, посочи Йорданова.

" Текста, който се появи в медиите, във типа, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала разнообразни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите ", настоя тя.

Правосъдното министерство е разписало като периоди заложените в съдружното съглашение и Плана за възобновяване и резистентност, заяви Йорданова.

Иван Демерджиев, който бе длъжностен правосъден министър и под негово управление е направена идея по какъв начин да се ползват наказания по закона „ Магнитски “ у нас, разяснява пред Факти.бг., че намира съществени разминавания и несъответствия с това, което в този момент циркулира в медиите.

" Най-много ме тормози разширението на обсега на ограниченията, които от отбрана на страната се трансформират и директна опция за похищения против имуществото на лицата от листата. Подчертавам, че такива ограничения не сме предвиждали ние. Предвиждали сме преустановяване на договорни връзки на държавни сдружения с подобен вид лица, с цел да се отбрани страната ", разяснява Демерджиев.

Той твърди, че във разновидността, в чиято разработка той е взел участие, е бил " очакван доста бърз правосъден надзор, който да завършва в къси периоди, само че който да почисти някакви нарушавания на правата на някого, в случай че са позволени такива с включването му в листата или отводът да бъде изключен ".

" Нашата задача на работната група беше да се откри салдото в отбрана ползите на страната и отбрана на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица. И от самото начало сме внимавали какви ограничения и механизми се разписват, както и да има обезпечена опция за отбрана. Изключването на опцията за отбрана въобще не кореспондира с тези хрумвания, които тогава ни водиха ", акцентира Демерджиев.

Бившият длъжностен правосъден министър упорства да се разкрие създателят на плана, който излезе в медиите, и той да отбрани работата си.

" Очевидно някой е решил да работи върху квалифицираната от нас идея. Но върху нея по този начин е работено, че аз не мога да я позная. Добре е да се разкрие кой е работил, по чия повеля е работил и да се стигне до логичен професионален спор ".

" Не може на хора, които са склонни да правят нарушавания на закона, да им се дава отговор със закони, които, сами по себе си, биха нарушили в по-висш ред нормативни актове и правовия ред ", безапелационен е Демерджиев пред Факти.бг.

Около антикорупционния орган тече спор – едната група противоречиви въпроси визира състава и метода на взимане на решения, другата група касае проверяващите функционалности на инспекторите, разясни през днешния ден пред БНР министър Надежда Йорданова.

" За да не бъде този орган бухалка, извънредно значимо е да има ефикасен и бърз правосъден надзор върху актовете и дейностите. Това е най-хубавата гаранция ", безапелационна бе министърът.

По тематиката със закритото профилирано правораздаване и дали би трябвало да се удължи преходния интервал за предаване на висящите каузи Йорданова акцентира, че към този момент не планува съответно законодателно предложение в тази посока.

" Към сегашния миг не виждам учредения за удължение ", обясни Йорданова.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР