Няма да се наложи ЦИК да дава разрешение за свалянето

...
Няма да се наложи ЦИК да дава разрешение за свалянето
Коментари Харесай

Сарафов обясни защо в този случай имунитетът на Джейхан Ибрямов не важи

Няма да се наложи ЦИК да дава позволение за свалянето на имунитета на претендента за народен представител Джейхан Ибрямов, който бе арестуван нощес при акция на антикорупционния орган и полицията за пазаруване на гласове.

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов само изпрати писмо, от което излиза наяве, че

в този случай претендентът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във тип на имунитет.

Сарафов само осведоми комисията за какво е арестуван кандидат-депутатът и че няма потребност от изговаряне.

Писмото беше прочетено от представителя и зам.-шеф на ЦИК Росица Матева, която изясни, че документът е единствено съобщение. В писмото до ЦИК Сарафов излага фактология, която не беше представена по време на онлайн излъчването на съвещанието на комисията малко след 14 часа през днешния ден.

По думите на Матева в писмото на изпълняващия функционалностите на основен прокурор е обяснено, че

Джейхан Ибрямов е арестуван по време на заварено закононарушение. Именно това е единственото законово изключение, което разрешава органите на реда да подценен имунитета на народен представител или претендент за депутат - когато той е хванат в миг на осъществяване на действието.

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията. Съгласно текста на тези разпореждания народните представители не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбуждано наказателно гонене, с изключение на за закононарушения от общ темперамент, и то с позволение на Народното събрание. Те се употребяват от наказателна цялост.

При заварено закононарушение - когато то е преди малко осъществено или е в развой на осъществяване, т.е. депутатът бъде заловен на мястото на престъплението, позволение не се желае. В този случай обаче неотложно се известява Народното събрание, а в този момент, защото сме в предизборна акция, и ЦИК. Когато Народното събрание не заседава, се уведомява единствено ръководителят му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР