Няма да се налагат допълнителни мерки заради опасността от грипна

...
Няма да се налагат допълнителни мерки заради опасността от грипна
Коментари Харесай

Меджидиев: Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво

Няма да се постановат спомагателни ограничения поради заплахата от грипна зараза в страната. Пикът на грипната вълна се чака след 10-15 дни. Това сподели здравният министър Асен Меджидиев пред публицисти в Министерския съвет.

Тук не става въпрос за специфични ограничения както при Ковид вълната. Добре е популацията да заобикалят скупчвания, хората са заобикалят визити на молове и кина, където има опция за по-голямо заразяване. Не се постанова да се подхващат специфични ограничения. Маските са пожелателни, акцентира той.

Здравните управляващи обаче ще наблюдават обстановката по области и спомагателни ограничения въпреки всичко ще има единствено на местата, където има пик на грипа. Така сега е в Бургас. Учениците там ще излязат в грипна почивка от на следващия ден до 17 януари.

Днес ще издам заповед тези четири дни да са неучебни, изясни пък просветителният министър Сашо Пенов. Според него тези четири дни няма да забавят образователния развой. Предвижда се обаче при потребността от повторна грипна почивка да се наложи отдалечено образование. Този проект ще се ползва и за останалите области, в случай че и там се наложи грипна почивка.

По случая с умрялото 3-годишно дете след злополука във Враца през днешния ден, Меджидиев сподели: Екипите на Бърза помощ са реагирали на време, лекарят също.

Той обаче не може да разяснява информацията, че лекарката е била пияна.

“Знам каквото съм чул от медиите, само че нямам информация за доказана позитивна проба ”, изясни той.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР