Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху

...
Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат върху
Коментари Харесай

Гешев: Моят стремеж към истината поражда омраза. Оставка ми искат наследниците на комунизма

Няма да разреша като основен прокурор политиците да влияят върху правосъдната система.

  

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в БТВ пред Мария Цънцарова.

 

Моят блян към истината поражда ненавист. Оставката ми желаят наследниците на комунистическата номенклатура, уточни още той.

 

И разкри:

Не одобрявам партиите и като гласоподавател се чудя за кого да гласоподавам. 

Защо да подам оставка? Коя е повода - тъй като желая да има правдивост. Тези, които ми желаят оствака ги е боязън да дойдат на полемика с мен.

Няма да подам оставка!

Искам правдивост!

Не давам подготвени предписания, приканвам за разговор.

Некомпетенти хора, които даже не са практикуващи адвокати, желаят да вършат правосъдна промяна.

Всеки прокурор в страната може да ме проверява.

Разстрелът на Спецпрокуратурата беше в интерес на престъпността и последствията ще са за цялото общество.

Сериозно обезпокоен съм за младото потомство. Изчезна моралът.  Затова вървя по учебните заведения.

Нямам упоритости за политиката, само че имам упоритости да установим чувството за правдивост в българското общество.

Не се виждам катоо депутат на фона на това, което виждам в Народното събрание. Няма хора като Никола Петков. Това е тъжно!

 

 

Водещата Мария Цънцарова завъртя целия диалог към Делян Пеевски и по този начин се обърка, че в един миг се обърна към основния прокурор с " Г-н Пеевски ", предизвиквайки снизходителната усмивка на Иван Гешев.

 

" Искам, в случай че позволите да кажа, няколко фрази. Искам да посоча, че България е парламентарна република с парламентарно ръководство. По тази причина партия, организация и обособена персона не може да си присвоява националния суверенитет. Освен това правосъдната власт е самостоятелна. Ясно е, че сред управляващите би трябвало да има взаимоотношение. Има и четвърта власт, медиите. Но не считам, че е редно да разясня политически въпроси или такива, касаещи работата на Народното събрание или други институции ", сподели още при започване на диалога основният прокурор Иван Гешев.

Тв водещата Мария Цънцарова съобщи, че било същинско " знамение " против нея да застане основният прокурор, а Гешев й отговори, че той не отхвърля диалози и не " заобикаля " гостуванията в Би Ти Ви.

 

Цънцарова се опита още първоначално да бъде истинска, задавайки му " истинския въпрос ": " Кое е по-важно - " Оставка за Гешев " или Гешев е наслада ".

Попитан за настояванията за неговата оставка, той съобщи: „ Кой ми желае оставката? Можете ли да ми кажете? Кажете кои са имената и след това ще дам отговора “.
 
И описа: „ Вчера се видях с трима индивида, които след 9 септември са наказани на разстрел и са последните останали живи. Невинни жертви на тоталитарния режим. Те ме поддържаха в напъните, които прави прокуратурата “, показа той.

„ За мен е доста необичайно, че тези хора изричат поддръжка, а настояванията за оставка са на синовете и внуците на номенклатурата на репресивния режим “,заяви Гешев.

 

В отговро на въпроса коя е най-голямата му неточност Гешев съобщи:

„ Съществената неточност, и не преставам да я върша, че не преставам да мисля, че можеш да промениш всичко, което се случва в страната, към по-добро “, сподели още той.

 

На въпрос дали има война сред институциите, той отговори: „ Ние почнахме война с престъпността, с олигарси, с членове на настоящо държавно управление “.

 

„ Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, ще съблюдаваме закона. Това е разграничителната линия “, безапелационен беше основният прокурор.

 

„ Няма да разреша като основен прокурор политиците да влияят на правосъдната система “, сподели още той.

" Това, от което се управлявам, е да се съблюдава българския закон. Единствената цел на прокуратурата е спазването на закона и няма недосегаеми хора, в случай че са налице съответните законови учредения. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван. А ще съблюдаваме закона - това е разграничителната линия. Няма да разреша политиците да влияят на самостоятелната правосъдна система. Историята е посочила, че най-големите репресии са тогава, когато политиците се пробват да се намесват и управляват правосъдната система ", означи той.

Цънцарова го прекъсна и съобщи " Дайте да се придържаме към въпросите " и се опита още веднъж да предизвика Гешев с следващото си запитване. Гешев й отговори, че не може да дава отговор за други, които не са си свършили работата, че има разделяне на управляващите.

Запитан за какво " партиите на митинга са го припознали като човек на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", той отговори: " За мен в действителност е загадка по какъв начин почтените жертви на тоталитарния режим изричат поддръжка за дейностите на основния прокурор, а наследниците на номенклатурата желаят оставката му ".

 

Относно изявление на президента Радев, че прокуратурата се употребява за репресии, Гешев съобщи: „ Този въпрос би трябвало да попитате президента “.

Той призна, че се е виждал и разговарял с президента на разнообразни събития. „ В последната година има разговор, за разлика от Народното събрание, където виждам, че избрани парламентарни групи ги виждам, че ги е боязън да вземат участие в разговор с прокурора “.

 

От този миг Цънцарова завъртя цялото изявление към Пеевски и  проблема " КТБ ". " Да се върнем на сериозните неща. Тук въпросът е за какво изчезнаха към 7 милиарда обществени запаси и какви са аргументите за това ", съобщи Гешев.

" Кой е Директива за птиците? ", попита водещата, на което гостът й отговори: " Ще онагледя вашия въпрос. За страдание, рисковото при илюзиите е, че нямат дефекти. Разбирайте ме вярно. Ако смятате, че цитирате и имате поради името Делян Пеевски, за него ли става въпрос? Аз не мога да предсказвам кой е Директива за птиците, в случай че това е Делян Пеевски, желаете ли да ви отговоря? Не се тормозете да кажете това име. Аз не се тормозя. Ако Директива за птиците е Делян Пеевски, тествани са всичките му активи. Ако вземете 2 лв. от една банка и я върнете, би трябвало ли да ви ревизират. Пак ще ви попитам " Директива за птиците " Делян Пеевски ли е? Не се тормозете да кажете едно име ".

" Вижте, в кориците на делото има фамилията му, майка му, компании, които официално не са негови... ", прекъсна го Цънцарова, на което Гешев съобщи: " Да не се занимаваме с жълти неща. " П " може и да е Прокопиев. Има един господин, който се споделя Прокопиев и е с буквата " П ". Разговорът стартира да става лекомислен...Не единствено господин Делян Пеевски, в това число господин Прокопиев, в това число Цветан Василев, в това число публицисти... Много хора се ревизират. Аз се сещам за над 400-500 индивида ".

 

Гешев увери, че са тествани и Иво Прокопиев, и Цветан Василев, и политици, и публицисти. Специално за Цветан Василев той сподели, че по време на следствието е стигнал до заключението, че той е осъществявал неофициална политическа власт или действителна власт в страната.

Попитан кои хора са олигарси, той изясни: „ Моето определение е хора, които въз основата на тази престъпна промяна на собствеността след 90-те години получиха действителна финансова, оттова и политическа власт, и които получиха и медийна власт, връзка с разнообразни мрежи от неправителствени организации и тази власт се използва за лично облагодетелстване

Водещата Мария Цънцарова се сбърка тотално по време на изявлението и се обърна към Гешев с „ господин Пеевски “. „ Много този господин Пеевски ви е влезнал в главата, за какво по този начин? “, развесели се той.

По думите, на това определение дава отговор „ обвиненият Божков “.

По отношение на глобите по закона „ Магнитски “ против Делян Пеевски, той разяснява: „ Тези неща съгласно европейското законодателство нямат никаква правна стойност “

„ Българската прокуратура е направила цялостна инспекция. Не са установени никакви обстоятелства и условия, които да поддържат това нещо. Отделно сме запитали американските управляващи, които нямат нищо в поддръжка на това нещо “, съобщи той.

Попитан дали декларира, че Пеевски не е търгувал с въздействие, той сподели: „ Не. Ние казахме, че сме ревизирали и българската прокуратура не е открила такива обстоятелства и условия “.

„ Всичко, обвързвано с Божков, Горанов, е тествано в делото, което е против господин Божков. Там има екип от наблюдаващи прокурори, върху които основният прокурор няма пълномощия “, сподели още той.

 

 

Очаквайте детайлности

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР