Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за

...
Няма да позволим Прокуратурата да бъде използвана като оправдание за
Коментари Харесай

ПРБ: Не Европа, а служебният кабинет иска реформи в прокуратурата и фигурата на главния прокурор

Няма да позволим Прокуратурата да бъде употребена като опрощение за несполуките на законодателната и изпълнителната власт
Прокуратурата се опълчи на изказванията, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, както и с изтъквам „ опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с фигурата на основния прокурор “.

Планът на страната ни беше върнат за пренаписване и преправка от Европейска комисия.

„ Свидетели сме на изявления на политици, които внушават, че развиването и просперитета на България зависи от основния прокурор. Вместо да се търсят решения на действителни проблемите, фокусът се измества. А задачата е манипулиране и премахване на основния прокурор и преодоляването на прокуратурата “, съобщи на брифинг заместник- основният прокурор Красимира Филипова.

„ Въвеждането в Плана на ограничения за правосъдна промяна е по гледище на служебния кабинет, а не на Европейска комисия. Твърди се, че България ще загуби милиарди поради неналичието на отчетност и надзор на основния прокурор. Внушава се, че с цел да бъде утвърден Плана се изискват ограничения в тази тенденция. Задължени сме да разбираем, че Механизмът за възобновяване е главният дирек за възобновяване на Европа, който обезпечава финансова поддръжка за страните от Европейски Съюз, за намаляване на обществените и стопански последици от рецесията с COVID-19 “, обявиха още от държавното обвиняване.

„ Европейските институции не могат да слагат условия за съответни ограничения. Несъстоятелни са внушенията за изключителната нужда за промени в прокуратурата и в частност за отчетността на основния прокурор. Подобни ограничения няма по какъв начин да стоят в основата на общественото и икономическо развиване на България и няма по какъв начин да бъдат сложени от европейските институции “, сподели Филипова.

„ Няма да позволим Прокуратурата да бъде употребена като опрощение за несполуките на законодателната и изпълнителната власт. Цели се обслужване на стопански ползи “, декларират от държавното обвиняване. Според държавното обвиняване не Европа, а служебния кабинет желае промени в прокуратурата и фигурата на основния прокурор, подбудени не от нужда, а от съответната персона, заемаща тази позиция.

Филипова изясни, че в началото предложенията касаят кардинални положения, само че след това служебният кабинет прибавя акценти, свързани с прокуратурата и отчетността, и отговорността на основния прокурор, които са несъответни и не са свързани с финансиране на действия, свързани с икономическото възобновяване.

Последният вид от 15 октомври, има точка по какъв начин бизнес средата е обвързвана с отчетността на Главния прокурора.

Анализът на съответните ограничения демонстрира, че част от тях към този момент са налични в българското законодателство, а друга част е обусловена от потребност от промени в Конституция.

Включването им демонстрира или непознаване на съществуващата нормативна уредба, или са предумишлено дефинирани по този начин, че да предпоставят неспособност за осъществяването им в обозримо бъдеще. По този метод, закъснение или понижаване на средствата от Плана за възобновяване ще бъдат обяснявани с незадоволителната отчетност на основния прокурор и трансфорат основния прокурор в център за публичен напън и неодобрение “, уточни още Филипова.

Позицията на прокуратурата ще бъде изпратена на Европейска комисия, Европейски Съюз и на посолствата у нас.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР