Няма да позволим повишение на цената на тока за битовите

...
Няма да позволим повишение на цената на тока за битовите
Коментари Харесай

Денков обеща да контролира цените на тока за битовите потребители

„ Няма да позволим покачване на цената на тока за битовите консуматори след цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия. “ Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков преди началото на постоянното държавно съвещание през днешния ден.

Повод за обещанието му, че страната ще управлява даже либерализирания пазар, са опасенията за значително нарастване на сметките, които провокира законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Той бе неодобрен съществено от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), а мнения пристигнаха и от Институт за енергиен мениджмънт (ИЕМ).

С оферти за публично разискване законопроект се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа сила до края на 2023 година при опазване на битовите консуматори на контролиран пазар до 2026 година Предлага се регламентирането на временен пазарен модел, който ще работи до въвеждането на цялостна либерализация на пазара на едро и на дребно.

В позицията на КЕВР по измененията се показва, че все още са налице обилни разлики в ценовите равнища на контролиран и свободен пазар на електрическа сила на дребно, които могат даже да се разширят с оглед цялостната непредвидимост на основни фактори – геополитическата конюнктура, търсенето на сила в международен мащаб, дейностите на главните централни банки и други Според Комисията не е допустимо тези разлики да бъдат преодолени напълно нито посредством вменяване на спомагателни отговорности на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС), нито посредством краткотрайното опазване на контролирания пазар на дребно в модифициран вид, както се предлага в измененията на Закона за енергетиката.

Вместо уравновесено изменение на контролираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, препоръчаният модел, при актуалната пазарна обстановка ще докара до внезапен скок на цените за крайните битови клиенти още на 01.01.2024 година или отсрочено най-късно на 01.01.2026 година, ако не се планува механизъм за обезпечаване на спомагателен финансов запас във ФСЕС, се показва в мнението на КЕВР.

Искам да уверя всички български жители, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще резервира цената на тока за битовите консуматори доникъде на 2024 година “, безапелационен беше Денков при започване на държавното съвещание през днешния ден.

Той въпреки всичко призна, че след този период, когато стартира новият регулаторен интервал, е допустима смяна въз основата на решение на КЕВР.

Дори и тогава нарастването няма да бъде по-голямо от няколко % “, дава обещание акад. Денков.

Промените в Закона за енергетиката бяха препоръчани за публично разискване от Министерството на енергетиката, което завърши на 26 август т.г. От ИЕМ разкритикуваха вносителя, че го разгласява в разгара на летния отпускарски сезон, „ когато огромна част от заинтригуваните лица не биха могли да показват мнения заради отпуски и други “

Измененията ще бъдат импортирани за гласоподаване в Народното събрание в първите дни на септември като част от последните законопроекти, свързани с промените в Плана за възобновяване и резистентност.

Премиерът прикани народните представители да одобряват всички законопроекти съгласно съгласувания график, с цел да отпаднат трудностите пред довършването на този стадий от Плана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР