Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме

...
Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме
Коментари Харесай

ПП-ДБ харесват Мария Габриел, но няма да подкрепят ГЕРБ

„ Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и явно не бихме предложили и наши персона в него “, разяснява в коридорите на Народното събрание Даниел Лорер от парламентарната група на ПП-ДБ по отношение на номинацията на Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС оповестиха по-рано през днешния ден.

„ Нашето главно заричане пред гласоподавателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, акцентира той, като напомни, че още преди изборите са решили да не поддържат кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с претендента, който ГЕРБ биха предложили за министър председател. “

Според Лорер Мария Габриел извършва почтено дилемите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да одобри номинацията за министър председател с първия мандат на ГЕРБ, за който огромна част от политическите сили са били ясни, че няма да поддържат, без значение коя е личността. „ Именно заради сериозната история която ГЕРБ носи със себе си “, разяснява депутатът.

Лорер обърна внимание, че от диалозите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат съществени разлики по управническата и законодателната стратегия. По думите му разликите са в това кой има доверието на хората да ръководи страната. „ ПП-ДБ неведнъж завиха, че това не е ГЕРБ “, посочи депутатът.

Той посочи, че значително личността в този случай няма значение, защото  Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който извършва почтено отговорностите си. „ Въпросът е кардинален, пред нашите гласоподаватели сме дали кардинална позиция, че първият мандат няма да бъде подсилен заради неналичието на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на обособени човеци в нея “, означи Даниел Лорер.

На въпрос дали не биха се възползвали от опцията да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „ Габриел ", представителят на ПП-ДБ уточни, че това би станало, в случай че се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър поради експертизата му, а не поради това, че е съпредседател на „ Продължаваме промяната “. „ С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни диалози с тях, с цел да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат “, добави Лорер. И напомни, че имат опцията през Народното събрание да упражняват надзор.

Според Даниел Лорер не е добре да има нови предварителни парламентарни избори.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР