Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ - СДС, заявиха на

...
Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ - СДС, заявиха на
Коментари Харесай

ПП - ДБ пред Радев: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ/СДС. Искаме 3 месеца за парламента

Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, обявиха на президента Румен радев от Политическа партия - Демократична България. И желаеха три месеца за работа на 49-ото Народно заседание.

 

Ние няма да дадем поддръжка за първия мандат на ГЕРБ/СДС, тъй като вършим това, което споделяме и съблюдаваме стандарта си. Ние и ГЕРБ сме съперници. Смятаме, че моделът, по който страната би трябвало да се развива, е друг.

 

Това съобщи Кирил Петков от ПП/ДБ по време на съвещания при президента Румен Радев.

 

И добави: Но в случай че първия мандат не събере болшинство, ние сме подготвени да сложим ясна опция българският парламент да избере държавно управление с втория мандат и това държавно управление ще бъде водено от тези стандарти и цели, които към този момент споделих. Ние сме с ясни и точни цели, уточни от своя страна Кирил Петков. 

 

“Има освен декларативна, а действителна поддръжка да бъде приключен сполучливо процеса за участие на България в Шенген и Еврозоната. Ние и ГЕРБ сме съперници. Смятаме, че моделът, по който страната би трябвало да се развива, е друг.Но по тези цели след два цикъла избори успяхме да намерим законодателна формула по този начин, че тези закони да бъдат признати. Дори съперниците могат и би трябвало да се почитат, само че има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени. Тези ясни граници са, че няма по какъв начин Политическа партия и ГЕРБ да работят дружно в изпълнителната власт, няма по какъв начин да има държавно управление с присъединяване на Политическа партия ГЕРБ, подкрепено от нас. От друга страна България би трябвало да се движи напред по заложените цели ”, акцентира Асен Василев. 

 

“Времето за първия мандат е въпрос към първия мандатоносител. Ако се стигне до втори, тогава ще се радваме да поговорим за времето, с цел да може да се образува държавно управление. Времето: дали е бързо, или постепенно, зависи от това каква цел се гони. Целта на тези съвещания и времето, което се дава, е да може да се образува държавно управление. В разнообразни обстановки множеството време може да попречи, в някои, множеството време може да спомогне. В момента въпросът е към първата политическа мощ.

От наша позиция, ние имаме ясни цели. Помогнахме да се отпуши работата на Народното събрание. В законодателната стратегия липсват трите плана за бюджета, които са в пълномощията на служебния кабинет. Надяваме се да ги забележим скоро ”, добави той.

 

“В Народното събрание успяхме да реализираме консолидация към един неоспорим дневен ред. Не става дума за безпринципни взаимни отстъпки, а за опцията да се осъществят огромни национални цели. Ясно е, че това възбужда сензитивност. И аз удостоверявам, чек обединението ни е изцяло единна в това отношение. Можем да предложим и поемем отговорност за ръководството на страната единствено с втория мандат. Това не ни пречи да работим с съперниците си по съответни задания ”, сподели от своя страна Христо Иванов (ДБ).

 

Той прикани Радев да отпусне задоволително време, с цел да може Народното събрание да успее да одобри най-малко контрактуваната сред първите две политически сили законодателна стратегия.

 

Президентът добави, че не бърза с консултациите, тъй като желае да тласне страната към следващи избори.

Държавният глава съобщи, че споделя правилото служебният кабинет да внесе бюджет в Народното събрание, тъй като няма гаранция дали и по кое време ще бъде формирано постоянно държавно управление. 

 

" Ако не приемем няколко закона, губим исторически прозорец за пълноценна европейска интеграция. В 48-ото Народно събрание поех огромен политически риск и за първи път удължих процедурата, с цел да може да се сътави държавно управление и да се одобряват същите тези основни закони. Почти нищо от това не се случи.Парламентарното време беше използвано главно за ремонт на изборния закон, който в действителност докара до безпорядък, а не подвигна изборната интензивност. Това време беше използвано за разпити на служебните министри. Бях упрекнат, че желая да ръководя страната еднолично и до безспир. Според мен би трябвало да има време, само че би трябвало да има и правилни и ясни връзки. За тази игра, която сега организираме, трябват двама сътрудници: Народното събрание и президентът. Най-гоямата рокя на президента е таймингът и връчване на мандатите. Няма нищо сходно, че се пробвам да тласна страната към следващите избори ", добави още Румен Радев.

 

Христо Иванов, съпредседател на Демократична България, изрази удовлетворение от постигането на законодателни цели и най-много от поръчката за конституционна смяна за правосъдната промяна.

Вие сте стопанин на времето в тази конституционна процедура, обърна се той към президента. В предходния мандат подходихте малко по-щедро и това сподели избран капацитет на политическите сили да минат през някои процеси, които са нужни, изясни Иванов. И добави, че и консултациите, и времето, би трябвало да имат добавена стойност с ясната цел съставянето на постоянно държавно управление.

По отношение на мандатите обединението ни е единна. Ние можем да поемем отговорност за ръководството на странат и да предложим вид единствено с втория мандат, само че това не ни пречи да работим с съперниците ни по съответни задания, добави Иванов.

И прикани Радев да отпусне време най-малко програмата най-малко като законодателни цели, с цел да се " пусне България да върви напред ".

Имаме потребност от 3 месеца, с цел да се реализиран заложените цели, този период обсъждаме от самото начало, отговори обаче акад. Николай Денков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР