Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията

...
Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията
Коментари Харесай

Ротацията на премиерите в Румъния се отлага заради стачка на учителите

„ Няма да депозирам оставка като министър председател на Румъния и ротацията на държавното управление няма да се състои, до момента в който не разгадаем проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде прекратена “.

Това заяви на изключителна конференция актуалният министър-председател на страната Николае Чука дружно с другите двама водачи от ръководещата коалиция - ръководителите на Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Днес Чука трябваше да се отдръпна от поста министър председател, с цел да съобщи щафетата на ръководителя на Камарата на депутатите и водач на социалдемократите Марчел Чолаку и да се реализира ротацията на властта сред съдружните сътрудници, напомня Българска телеграфна агенция.

„ Няма да депозирам оставка и да тичам от отговорност до разрешаването на рецесията ”, акцентира Николае Чука.

Той осведоми, че от 2022 година до през днешния ден са отпуснати 8 милиарда леи за промени в образованието и насочи зов за рационалност към протестиращите учители.

„ Това са проблеми, акумулирани с времето, в продължение на 30 години. Не можем на мига да отпуснем парите, за които упорстват ”, добави Чука.

Премиерът означи, че с помощта на основаната постоянна коалиция и политическа непоклатимост, до момента Румъния е съумяла да ръководи енергийната рецесия и да се оправи с последствията от войната в Украйна и с резултатите от инфлацията.

Николае Чука осведоми, че през първото тримечесие на тази година Румъния е трета по стопански напредък в Европейския съюз.

Чука бе подсилен от своя предстоящ правоприемник на поста - Марчел Чолаку, който съобщи, че оповестеното решение е правлино и измененията в държавното управление не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

„ Това е решение, което взимаме дружно. Приехме, че приоритет номер едно в държавната стратегия са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз съставлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разгадаем този проблем, само че би трябвало да имаме и баланс ”, съобщи ръководителят на Камарата на депутатите и водач на Социалдемократическата партия.

„ Убеден съм, че има потребност от предвидимост, отговорност и подсилване на доверието в обществото ”, уточни водачът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор.

„ С една ръка гасихме пожари, с другата ръка градихме “, акцентира метафорично водачът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Решението за отглагането на ротацията е взето след изключителни съвещания в четвъртък вечерта, оповестиха тримата съдружни водачи. Те не пожелаха да дават отговор на въпроси на медиите, макар че бяха помолени за детайлности по отношение на решението, добавя Българска телеграфна агенция.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР