Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията

...
Няма да подавам оставка като премиер на Румъния и ротацията
Коментари Харесай

Ротацията на правителството в Румъния няма да се състои

Няма да депозирам оставка като министър председател на Румъния и ротацията на държавното управление няма да се състои, до момента в който не разгадаем проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде прекратена. Това заяви на изключителна конференция актуалният министър-председател на страната Николае Чука дружно с другите двама водачи от ръководещата коалиция - ръководителите на Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния. 

Днес Чука трябваше да се отдръпна от поста министър председател, с цел да съобщи щафетата на ръководителя на Камарата на депутатите и водач на социалдемократите Марчел Чолаку и да се реализира ротацията на властта сред съдружните сътрудници, преадде Българска телеграфна агенция. 

" Няма да депозирам оставка и да тичам от отговорност до разрешаването на рецесията ”, акцентира Николае Чука. Той осведоми, че от 2022 година до през днешния ден са били отпуснати 8 милиарда леи за промени в образованието и насочи зов за рационалност към протестиращите учители. 

" Това са проблеми, акумулирани с времето, в продължение на 30 години. Не можем на мига да отпуснем парите, за които упорстват ”, добави Чука. 

Премиерът означи, че с помощта на основаната постоянна коалиция и политическа непоклатимост, до момента Румъния е съумяла да ръководи енергийната рецесия и да се оправи с последствията от войната в Украйна и с резултатите от инфлацията. Николае Чука осведоми, че през първото тримечесие на тази година Румъния е трета по стопански напредък в Европейския съюз.

Чука бе подсилен от своя предстоящ правоприемник на поста - Марчел Чолаку, който съобщи, че оповестеното решение е правлино и измененията в държавното управление не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.

" Това е решение, което взимаме дружно. Приехме, че приоритет номер едно в държавната стратегия са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз съставлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разгадаем този проблем, само че би трябвало да имаме и баланс ”, съобщи ръководителят на Камарата на депутатите и водач на Социалдемократическата партия. 

" Убеден съм, че има потребност от предвидимост, отговорност и подсилване на доверието в обществото ”, уточни водачът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор. " С една ръка гасихме пожари, с другата ръка градихме ", акцентира метафорично водачът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния. 

Решението за отглагането на ротацията е било взето след изключителни съвещания в четвъртък вечерта, оповестиха тримата съдружни водачи. Те не пожелаха да дават отговор на въпроси на медиите, макар че бяха помолени за детайлности по отношение на решението.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР