Няма да има затваряне на бизнеси, ограничаване в предвижването и

...
Няма да има затваряне на бизнеси, ограничаване в предвижването и
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма да има затваряне на бизнеси и зелени сертификати в новата COVID вълна

Няма да има затваряне на бизнеси, ограничение в предвижването и въвеждането на зелени документи в новата коронавирус вълна. Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на брифинг със здравните управляващи.

„ Имаме ясна предвидимост за всички ограничения, на база на обновения проект за справяне с новата вълна. Имаме 6 стадия, които са разграничени на болнични кревати, интензивни кревати и общи епидемиологични показатели”, съобщи министър председателят. Той сподели, че сега има някои области в стадий 1, само че множеството са в стадий 0. Според него данните демонстрират, че ще имаме умерено лято.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че няма да има никаква революционна смяна в ограниченията. Сега е трябвало да се одобри нов проект, защото по този начин е записано в новия закон за здравето.

„ Днес имаме 118 случая по-малко от през вчерашния ден. Има и минимално понижение в интензивно настанените пациенти. Очакваме нарастване, както е в другите страни. Пикът се чака през август. Рисково е да се вършат прогнози и за нова вълна през есента – никой не знае какво ще се случи”, сподели Кунчев. По думите му има две съществени разлики в тази вълна.

Първата е, че вирусът заразява по-лесно, само че протича в множеството случаи с лека температура и неразположение в границите на 4-5 дни. Другата причина, заради която са спокойни, че страната има задоволително ваксини и антивирусни препарати, а лечебните заведения са готови.

Предвижда се с приемането на Плана за справяне с пандемията да се вкара наложително носене на маски в лечебните заведения, както и в обществени и домове за възрастни хора. Това съобщи още доцент Ангел Кунчев, като другата рекомендация към обществото е работодателите да вкарат отдалечена работа, там където това разрешава.

Проф. Радка Аргирова е безапелационна, че антигенните проби, с които разполага страната откриват новия вид на ковид и единствено в редки изключения това не се случва. Според нея би трябвало да се има в поради, че актуалната вълна се развива на фона на едно относително имунно население и не може да се прави съпоставяне с предходните талази.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР