Няма да има сондажи за газ в териториалните води на

...
Няма да има сондажи за газ в териториалните води на
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да има сондажи за газ в Кипър без съгласието на Турция

Няма да има сондажи за газ в териториалните води на Кипър без единодушието на кипърските турци и Турция, съобщи турския президент Реджеп Таийп Ердоган, представен от електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

„ Без единодушието на “ Турската република Северен Кипър „ и Турция, няма по какъв начин да бъдат подхванати стъпки в източното средиземноморие “, съобщи Ердоган, визирайки диалога си с президента на Франция Еманюел Макрон по отношение на блокирането на пътя на сонда на италианската енергийна компания ENI в извънредната икономическа зона (ЕИЗ) на Кипър.

Според турския президент, Макрон го е помолил за кротичък метод по въпроса за газовите залежи в кипърската ЕИЗ, съобщи " Фокус ".

„ И Северът и Югът (на Кипър) имат права над газта и нефта “, уточни Ердоган.

„ Ние не одобряваме едностранни ограничения. Ако (президентът на Кипър Никос) Анастасиадис желае да е откровен, има едно нещо, което може да направи: да се контракти със Северен Кипър за това с кой и по какъв начин желае да организира сондажите. Проучванията би трябвало да бъдат взаимни и добият запас би трябвало да бъде разграничен заслужено “.

Освен това, турският държавен глава уточни, че епизодът със сондата на ENI е потвърдил, че изследванията не могат да бъдат осъществени без единодушието на Анкара.

„ Утре, може би Франция посредством TOTAL ще изиска да свърши работата. Може да Съединени американски щати да изискат същото посредством Exxon. Но, несъмнено, няма по какъв начин да допуснем нарушение на нашите права, изтичащи от интернационалното право “, безапелационен е Ердоган.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР