Няма да има смяна на министри при ротацията на Николай

...
Няма да има смяна на министри при ротацията на Николай
Коментари Харесай

Ротация на министри няма да има, а за смени ще решават всички в “сглобката”

Няма да има промяна на министри при ротацията на Николай Денков и Мария Габриел отпред на държавното управление през март. Ако има потребност от смени, това ще е политически диалог вътре в ПП/ДБ и няма по какъв начин да бъде еднолично решение на ГЕРБ.Това сподели съпредседателят на “Продължаваме смяната ” Асен Василев.

Договореното при сформирането на държавното управление беше, че единствено господин Денков и госпожа Габриел си сменят местата като министър председател и вицепремиер. Всички останали министри остават - това беше сделката, каза финансовият министър Асен Василев пред БНР. По-късно Кирил Петков също разяснява, че единодушие има единствено за промяна на министър председателите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче няколко пъти съобщи, че през март партията му ще оцени работата на министрите и ще намерения дали не може да предложи по-подходящи претенденти за някои от министерствата.

Освен в случай че господин Борисов няма желание да ръководи с “Възраждане ” и Българска социалистическа партия, не виждам по какъв начин може да го направи независимо, каза още Василев. ПП-ДБ счита да съблюдава първичната сделка, отговори той на въпрос дали биха дали единодушието си за промяна на някои от министрите.

От ГЕРБ не разясниха думите на Василев в неделя. Борисов не е удовлетворен от половината министри - спортния Димитър Илиев, икономическия Богдан Богданов, на нововъведенията Милена Стойчева, земеделския Кирил Вътев, както и от самия Василев.

Има цели браншове, в които, в случай че ви изпитам в този момент, няма да знаете името на министъра ”, провокира Борисов публицистите при започване на месеца и попита кой е министърът на спорта. Къде са салоните, зали, площадки, финансиране на федерации? Така мога да изброя още седем-осем министерства. Нищо не се е случило в цели браншове, каза още той.

Пет месеца след клетвата на кабинета “Денков/Габриел ” Василев разказа връзките в “сглобката ” като сложни.

Винаги са били сложни. По някои въпроси гледаме в една и съща посока, само че по извънредно доста въпроси имаме друго мнение

Реформите, които са заложени и с които се е заел този кабинет, са доста тежки. Дават опция за повече популизъм и опити за експлоатиране на обстановката политически, коментира той.

Липсата на нужда от промяна на министри Василев обоснова и с позитивната си оценка за работата на държавното управление досега: висок растеж на заплатите, дефицитът се обрисува да е под 3%, над 9 милиарда в сметката на държавното управление. “Няма никакви аргументи за терзание ”, успокои той и отхвърли предизвестията на Борисов, че в бюджета няма пари.

Ротацията на министър председателите и на ръководителя на Народното събрание би трябвало да стане при започване на март. Тогава акад. Николай Денков ще подаде оставката си, а депутатите ще гласоподават новото държавно управление с Мария Габриел отпред.

Несъгласие сред (не)коалиционните сътрудници през уикенда се появи и за дерогацията на “Лукойл ” - ГЕРБ желаеха прекратяването ѝ, а Василев им напомни, че Народно събрание към този момент е решило тя да продължи до октомври следващата година.

Това решение беше взето под напън на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме един път 7-дневен период и един път 30-дневен, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с тези закани и гласувахме въпросния период до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане и даже и да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме “за ”, отговори Делян Добрев от ГЕРБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР