Няма да има сътресения за европейските банки заради сериозните колебания

...
Няма да има сътресения за европейските банки заради сериозните колебания
Коментари Харесай

Проф. Христина Вучева: Банките няма да потънат заради кризата в Турция

Няма да има разтърсвания за европейските банки поради сериозните съмнения на валутния курс и обезценяването на турската лира. Това сподели в „ Здравей, България “ по Нова телевизия икономистът и някогашен финансов министър проф. Христина Вучева.
„ Тенденцията е спряна. Банките, които имат активи в Турция, успокояват, че няма да последва нищо ужасно. За никаква финансова рецесия не може да става въпрос “, добави тя.

„ За нас е изключено да чакаме негативни последствия, само че не е отминала заплахата за Турция. Ние познаваме тези процеси от 1996-1997 година Това са периодически обстановки в разрастващите се пазари. Опасно е, в случай че това се задълбочи и се стигне до доста висока инфлация, която да срути развиването, да докара до безработица, до намаляване на приходи. Мисля, че Турция няма да стигне до такава степен “, съобщи професорът.
Според нея рецесията ще повлияе удобно на туристите и на българските консуматори, тъй като цените на турските артикули ще паднат.
Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика пък сподели, че това, което се случва в Турция, е политически проблем.
„ В страната има една централизирана власт. Агенциите, институциите нямат тежест. Един единствен човек взема решение всичко. На Ердоган ще му трябват доста пари, с цел да стабилизира банките си. В Конгреса на Съединени американски щати има законопроект, който, в случай че се одобри, би спрял поддръжката на интернационалните финансови институции за Турция “, сподели още Чернева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР