Няма да има промяна в началото на следващата учебна година

...
Няма да има промяна в началото на следващата учебна година
Коментари Харесай

Началото на следващата учебна година остава 15 септември

Няма да има смяна при започване на идната образователна година - 15 септември.

Това посочи в четвъртък министърът на образованието Николай Денков.

Той добави, че диалозите не престават за образователната 23/24 година Денков, който поддържа тезата, че началото би трябвало да бъде изместено към първите дни на септември, не срещна поддръжка измежду синдикатите в образованието. МОН имаше хрумвания и за по-късно привършване на образователната година, като има вътре в нея няколко ваканции. Българските възпитаници не престават да учат минимум време в съпоставяне в връстниците си в Европа.

" Продължават диалозите дали началото на идната образователна 2023/2024 година може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се употребява една спомагателна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през образователната година, като ваканционни дни ", сподели през днешния ден пред публицисти Денков, който не се отхвърля от концепцията си, макар отпора на професионалните среди против концепцията да им понижат отпуските.

Той изясни, че задачата е да се сътвори темп на учене-почивка-учене-почивка, както е в по-добрите просветителни системи. За да стане това, са нужни промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, и следва обществено разискване. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде потребно, увери просветителният министър.

" Искаме също, с изключение на тази една седмица, която би трябвало да се разпредели като образователни дни, тъй като от първи до шести клас нашите деца учат доста по-малко от техните връстници в чужбина, да прибавим две седмици в края на образователната година. Те ще бъдат употребявани за планово образование, за нови форми на обучение и за преговор на образователния материал. Целта е учениците да могат да завършат образователната година, като са усвоили материала, който са учили през годината ", напомни желанията си министърът.

" Образователният облак " ще бъде подготвен за началото на новата образователна година - през септември, и в него ще има електронни просветителни запаси, които ще са безвъзмездни за всички деца в България, заяви още той. И акцентира, че всички деца у нас би трябвало да имат достъп до качествено обучение.

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в просветителната ни система. Някои деца от Украйна, които се провеждат в кооперативи, само че те не са част от нашата учебна система. Те учат онлайн по украинската просветителна система.

" Обсъждаме в Министерския съвет да им помогнем през лятото, когато приключи украинската образователна година, да продължат с образованието за наваксване на техните пропуски, само че отвън нашата просветителна система ", изясни Денков, оповестява Българска телеграфна агенция.

Образователният министър, вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и кметицата на София Йорданка Фандъкова откриха през днешния ден образователен автоцентър " Макгахан " и " Водородно учебно заведение за зелено бъдеще " в Професионалната гимназия по превоз " Макгахан " в столицата.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР