Няма да има проблеми с дървата за огрев - в

...
Няма да има проблеми с дървата за огрев - в
Коментари Харесай

Експерти: Небрежни пастири причиняват пожари

Няма да има проблеми с дървата за огрев - в морските общини снабдяването ще стартира в средата на септември

Областният шеф на Бургас Пламен Янев благодари на горските чиновници от Югоизточно държавно дружество (ЮИДП)- Сливен за присъединяване им в потушаването на пожарите в региона. Това стана по време на работна среща в Бургас, свикана от Янев, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.

" Без подпомагане от горските битката е съвсем невъзможна. Вашата помощ е скъпа, разчитаме извънредно доста на вас, тъй като вие сте хората, които познавате терена ", съобщи той.

Както " 24 часа " заяви,  огромен пожар пламтя на 19 и 20 август в гориста околност край средецките села Кубадин и Драка. В гасенето му участваха два военни вертолета, чиновници на ЮИДП, на Регионалната работа " Противопожарна сигурност и отбрана на популацията " - Бургас, доброволци. На 14 и 16 август пожари горяха и край бургаското село Изворище.

В срещата в Бургас участваха заместник-директорът на ЮИДП инж. Златка Азманова, шефове и заместник-директори на горските и ловни стопанства от региона, оповестява Българска телеграфна агенция. Представители на ЮИДП обявиха, че огромна част от пожарите пораждат заради проявена от пастири немарливост. Те молят за непоколебим надзор против навлизането в горски територии на моторни транспортни средства - АТВ и кросови мотори. В горещото време те също съставляват съществена причина за запалвания и предизвикателство на огромни пожари, считат специалистите.

Друга тематика, по време на срещата, бе снабдяването с дърва за огрев на локалното население в региона. Навсякъде доставките се извършват регулярно и в точния момент, показаха шефове на горските стопанства. Всички ръководители на поделенията регистрират спад на търсенето на дърва за огрев спрямо предходната година.

Почти на всички места има презапасяване на популацията поради миналогодишната обстановка, по тази причина и в някои стопанства има огромен ресурс на дървесина. Хората би трябвало да са спокойни, тъй като дърва за огрев има, показаха шефовете.

Те подсетиха, че задоволяването на локалното население става по авансово направени описи, които всяка година се утвърждават от кметовете на обитаемоте места. Снабдяването с дърва в туристическите общини ще стартира поетапно първоначално и средата на септември заради възбраната за нахлуване на товарни транспортни средства в градовете поради натовареността на сезона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР