Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще

...
Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще
Коментари Харесай

Лекари: Ако се въведат лимити за лъчетерапията, ще реагираме остро

" Няма да има предели за лъчетерапия, в случай че се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били срещу лимитите за онкоболни и имам вяра, че става въпрос за неразбирателство. " Това сподели ръководителят на Български лекарски съюз Иван Маджаров.

Той посочи, че тази година лъчетерапията е била отделена в обособена група, с цел да бъде следена по-добре. По думите му в страната ни са вложени големи средства, с цел да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите би трябвало да се лекуват тук.

Маджаров увери пред bTV, че в България се ползват най-модерните лекувания и добави, че парите за опазване на здравето в международен мащаб на никое място не доближават.

Националният съветник по лъчелечение доктор Румен Лазаров съобщи за Нова телевизия, че ще бъде изработен опит да не се съблюдават лимитите за лъчетерапия : " Проблемът е, че ще е за сметка на центровете и не знам докога ще можем да компенсираме. " Той сподели, че засяга себе си и „ хората, които познава”, само че добави и, че не може да се чака да търпят безкрайна финансова загуба.

Според Лазаров, НЗОК се тормозила, тъй като единствено за 2 години средствата за лъчетерапия се съвсем удвоили, защото лекарите се научили по какъв начин да употребяват новата инсталация и са съумели да я натоварят " на цялостна мощ ". Той добави, че към 100 души в България се занимават с лъчетерапия, а 84 са се подписали в особено писмо до виновните институции. Има отговор от зам.-здравния министър Жени Начева, която е била шеф на НЗОК и беше отстранена за злоупотреби през 2010 година (преведени 1,6 млн. лв. без съображение на ВМА, „ Токуда” и болничното заведение в Смолян) и в понеделник, 18 юни, ще има среща.

Лазаров сподели и, че в случай че някой съобщи на онкоболен пациент, че лечението му се отсрочва с над 3 седмици, пациентът да отиде в НЗОК и да изиска да бъде лекуван в чужбина, което законът разрешава. Това ще е 10 пъти по-скъпо за страната , посочи лекарят.

Лимитите орязват с към 30% активността на лъчетерапевтичните центрове и ще бъдат спестени към 8 млн. лв.. Лекари предизвестиха, че по този начин ще почнат да се вършат описи с чакащи пациенти.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР