Няма да има круизни кораби по българските пристанища - нито

...
Няма да има круизни кораби по българските пристанища - нито
Коментари Харесай

Без круизни кораби на българските пристанища

Няма да има круизни кораби по българските пристанища - нито на варненското, нито на бургаското. 

Крузиният бранш претърпя цялостен срив през последните години. Местните разчитат единствено на дребните вътрешни морски линии да привлекат туристи.

След коронавирус рецесията желанието на мнозина да пътуват се върна. А предложенията на туристи от няколко континента за пътеществие до черноморските пристанища не закъсняха. Войната в Украйна, обаче  тотално срина очакванията на туроператорите в бранша, съобщи Нова тв.

" В момента в който се пуснаха круизни направления за тази година бяха продадени безусловно за дни. Всички круизни кораби, които бяха декларирали посещаване, а те бяха над 25. Кабините им се продадоха за дни ", съобщи Владимир Караджов - туроператор.

Към сегашния миг няма нито един круизен транспортен съд да премине  Босфора в наша посока, предвиждат в сектора. " Няма да има такива тази година и няма от последните седем години, защото круизния бизнес е доста сензитивен на тематика сигурност и политически събития. След войната в Сирия цялото източно средиземноморие се изпразни от круизни кораби, тая война почти прикючи и в този момент имаме нова такава обстановка в Черно море ", изясни още той.

Съмнения за сигурността на туристите се ускори и след новините за морски мини плаващи в Черно море и откритите такива в Румъния, както и наоколо до Резово. Това от своя страна освен канселира маршрутите към Черно море, само че и оскъпи застраховките.

" Един круизен транспортен съд коства от порядъка на един милиард $. Едва ли някоя компания притежател на такова оборудване би рискувала да го вкара в морски води, които не са на 100% обезпечени. Освен това застрахователните компании които правят застраховките на тези кораби ще им изискат такива застрахователни награди, каквито безусловно биха ги отказали ", уточни Караджов.
 
В сектора разясняват още, че е значимо освен по кое време ще приключи войната в Украйна с цел да стартират планувания на крузи, само че и по какъв начин ще зъавърши. Защото след анексирането на Крим през 2014 година, наказания стопираха круизните кораби до пристанища в Ялта, Севастопол и Крим. А дестинации единствено до Бургас, Варна и Констанца не били задоволителни за огромните първокласни лайнери. А другояче замразени са проектите и за морска линия от Бургас до турския Инеада, както и тези Балчик, Белослав, Албена и Камчия, каквито бяха планувани още през 2018-та година. И въпреки всичко остават плаванията до туристическите забележителности като да вземем за пример до единствения ни остров трансфорат в туристическа забележителност.  

" В момента пътува корабчето " Бургос ", новото корабче с което община Бургас се снабди в края на предишното лято, тогава също беше употребявано. Във всеки миг ще стартира и " Анастасия ". В момента поръчките ни са през укендите, само че с набирането на скоростта на летния сезон да има курсове всеки ден ", допусна Диана Саватева - зам.кмет община Бургас.

Двете корабчета за пасажери в действителност ще вършат курсове и до рибарското населено място Ченгене скеле, където за туристите се оферират риболовен специалитети. Остават на линия и корабчетата чартърен от безоблачен бряг до Несебър и такива с изключителни линии от Несебър до Созопол за искащите.
 
" Целият август към този момент мога да кажа, че е продаден и откъм билети, и откъм места за настаняване. Защото това е най-силния ни фестивален месец освен в Бургас, само че и по цялото ни крайбрежие ", акцентира Саватева.
 
Плановете на остров Свети Иван в Созопол и полуостров Свети Кирик и Юлита да бъдат превърнати в нова туристическа забележителност остава на дневен ред и за актуалното министерство на културата, както при предходните две, само че Свети Иван и мистичните неразкопани манастири остава недосегаем за този сезон.
 
" Аз имам специфичен присантимант към острова, тъй като преди доста, доста години преди 35 години аз съм бил за малко и началник на тези разкопки, първоначално им. Този остров може доста да даде. Този манастир, който излезе там, е доста добре непокътнат също, има какво да се види, може да се трансформира в атракция. Всичко зависи от цялостното му разкопаване от страна на археолозите и община Созопол която би трябвало да си свърши работата ", означи проф. Николай Овчаров.
 
А другояче първокласното пристанище Марина Диневи в Свети Влас и това лято ще предлага на туристите яхти чартърен за дребни фамилни пътешествия. С експлицитните рекомендации и под надзора на Морска администрация за нараснало внимание в намерено море.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР