Няма да има безплатно ползване на буферните паркингиОтпада идеята таксата

...
Няма да има безплатно ползване на буферните паркингиОтпада идеята таксата
Коментари Харесай

Отпада идеята за двойно по-скъпа синя зона в София

Няма да има гратис прилагане на буферните паркинги


Отпада концепцията таксата на синята зона за платено паркиране в София да бъде увеличавана от 2 на 4 лева в дни с замърсен въздух. За сметка на това, в такива дни Столичната община ще забрани влизането на коли в центъра на София, с периодично повтаряне на четни и нечетни номера. Мярката няма да важи за колите на живеещите в региона и на тези със специфичен режим на придвижване.

Предложението е част от проекта на общината за битка против мръсния въздух. Мерките бяха утвърдени от екокомисията към Столичния общински съвет и ще бъдат гласувани от съвета на 25 януари.

Отпада и концепцията за гратис прилагане на буферни паркинги. При превишение на нормата за фини прахови частици над 4 пъти ще се вкарват нови ограничения. Те включват затваряне за коли на избрани карета в София, частична възбрана за паркиране в синя зона, и опция за изцяло затваряне на синя зона. КАТ ще засилят инспекциите на коли. Остава въвеждането на зелен билет за градския превоз. Той ще коства 1 лв. в дните с регистриран замърсен въздух и цели да стимулира хората да не се движат с колите си. На гърба на билета ще има признателност към пътуващите, по тази причина че са се присъединили в самодейността да се направи въздуха по-чист.

Мерките ще влизат в действие в два случая – или когато минимум две автоматизирани станции са записали запрашаване от над 200 микрограма на квадратен метър през два дни, или в случай че рисково замърсен въздух бъде открит от 4 станции в рамките дневно.

Лидерът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов:


Общината похарчи 630 милиона, а въздухът е 5 пъти по-мръсен


В интервала 2011-2014 година Столична община е похарчила 630 млн. лева лв. за справяне с фините прахови частици, а въздухът в този момент в София е 5 пъти по-мръсен. Този резултат сподели одитът на Сметната палата през 2017г. Това каза лидерът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов пред Bulgaria ON AIR.

Критиките


“От май предходната година има нова Стратегия, в която са заложени три съществени ограничения – всеки месец миене на улици и канавки в София, само че цяла София, а не в някои региони по 2-3 пъти, а в други – нито един път. Освен това ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура най-сетне схванаха, че би трябвало да се откажат да купуват дизелови рейсове за градския превоз. Третата мярка е обвързвана с слагане на началото на справяне с отоплението на твърдо гориво, което е един от най-големите замърсители на въздуха. Истината обаче е, че тези ограничения са прекомерно закъснели. И те не вземат решение казуса генерално, а пробват да се оправят с резултата от казуса ”.

Според Паргов освен Следствен отдел към окръжна прокуратура, само че и страната би трябвало да има обществена екологична политика.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков, който е и член на Комисията по Опазване на околната среда пък съобщи пред Би Ти Ви, че замърсяването на въздуха в София не се дължи на климатичните условия.

“Управляващите в Следствен отдел към окръжна прокуратура се пробват да се оправдаят с тях, само че повода за мръсния въздух в града ни са безхаберието и отводът години наред да бъдат взети ограничения, сподели той. – Стигнахме до такава степен, че преди няколко дни виждахме това, което дишаме. А единствено до преди 7 месеца ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура отричаха въобще да има проблем ”, съобщи Таков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР